По време на пандемията – скъпи погребения и опашки над месец за кремация

0
569
Траурни цветя. Снимка: Pixabay.
Траурни цветя. Снимка: Pixabay.

Наблюдава се небивал скок в извършените само за месец погребения. Броят се равнява на общия годишен за 2019 г. Покрай създалата се ситуация с COVID-19 все по-засягана е и темата за спекулация с цените на траурните ритуали, а за кремация на покойниците на близките им се налага да чакат над месец.

Като причина за поскъпналите траурни обреди често се изтъкват специалните мерки, които трябва да бъдат взети в случаите, когато починалият е бил с коронавирус. Има изисквания, както за протичането на самото погребение, така и за подготовката му. Починалите се погребват в специални поцинковани ковчези, а преди това се слагат в чували. За тези и други мерки съобщават в свое проучване „Монитор“.

По думите на Татяна Стойкова – управител на русенската траурна агенция „Тиона“, кремацията на лица, починали в Русе, се извършва във Варна, Пловдив и София. Към момента крематориумът в София бил изключително натоварен и на хората им се е налагало да чакат по 30, дори 40 дни. От „София крематориум“ АД казват, че отделно за извършването на самото изгаряне е нужна седмица. По тази причина роднините на починалите предпочитали Пловдив и Варна, тъй като там отнема по-малко време.

Погребален ритуал. Снимка: Pixabay.
Погребален ритуал. Снимка: Pixabay.

Поради епидемията, от траурните агенции са предприели нови мерки, съответстващи на ситуацията. Те предлагат вече опции за дистанционно обслужване чрез видеовръзка в Messenger, Viber или WhatsApp. Всички нужни документи също могат да бъдат попълнени онлайн, а при избор от страна на роднините – и лично при спазване на всички мерки за безопасност.

В Добрич само за изминалия месец ноември са били регистрирани 1200 погребения. Досега с тази цифра обредните фирми са завършвали годишните си справки. Наложително е да се правят, а докато дойде насрочената дата, телата на мъртъвците се съхраняват в хладилните камери на моргите. Цените в Добрич за едно прилично погребение чрез траурна агенция варират между 1600-1800 до 2000 лв. В сумата влизат разходите за ковчег от 600 до 800 лв., ритуалът, жалейките, траурният венец, кърпите за гробарите, подавките, както й самият престой преди това в моргата. Най-евтиното погребение е в порядъка на 1000 лв. Най-ниската цена за ковчег е 100 лв. с използван за изработката талашит, а най-високата – 1800 лв.

От траурната агенция във Велико Търново обясняват, че първоначално изискванията на здравното министерство са били различни. Специален ред за определени погребения е установен в чл. 22, ал. 1 от Наредба №2 от 21 април 2011 година за здравните изисквания към гробищни паркове и погребването и пренасянето на покойници, починали от заболяванията: чума, холера, коремен тиф, петнист тиф, антракс, туберкулоза (с бацилоотделяне), вирусни хеморагични трески и полиомиелит, или от установено ново, непознато до сега опасно и заразно заболяване. Като такъв е бил третиран и случаят с COVID-19. Налагало се е починалите да бъдат поставени в 2 ковчега – един вътрешен от метал и един външен от дърво.

Вариант е било да се ползва и само дървен ковчег, който обаче задължително е трябвало от вътрешната част да бъде обшит с метал. Тази процедура е натоварвала изключително много финансово крайната цена на ковчезите, поради което мерките са променени. Сега покойниците, който са си отишли от коварния вирус, се погребват в дървен ковчег, чиято вътрешност бива посипана с дървени стърготини или дезинфекцирана с биоцид, хлорна вар в най-честите случаи. Според управителя на агенцията Методи Петров, сериозен проблем е, че все още не са определени законово мерките относно COVID гробовете. Не е ясно след колко време ще могат да се отворят, за да се ползват отново.

Висок е и броят на погребенията в Шумен, съобщава Златин Кайряков, управител на общинско предприятие „Паркове и обредни дейности“. За месец ноември са починали 181 души. В сравнение – година по-рано за дадения период покойниците са били 75.

Кремация. Снимка: Pixabay.
Кремация. Снимка: Pixabay.

От столична траурна агенция са категорични, че няма промяна в цените на услугите по погребенията на починали от COVID-19. Единствено различен е начинът, по който протичат те, за да се избегне заразяването на хората, присъстващи на бдението. Готовите пакети, които се предлагат, са най-различни. Цените започват от 329 лв. и могат да стигнат до 1046 лв. спрямо предпочитанията на погребален сандък, аксесоарите към него и други допълнителни „екстри“ при самото погребение. Кремацията е доста по-рентабилен вариант – крайната сума в повечето случаи не надвишава скромните 400 лв.

„На 10 декември първата ми свободна дата за погребение е 18 декември и записвам за тогава. Няма значение дали починалият е бил с коронавирус или си е отишъл от друго заболяване“. Така коментира ситуацията с повишената смъртност в Русе управителят на тамошната траурна агенция „Тиона“ Татяна Стойкова. Тя твърди, че не само не е качила цените на услугите, но и ги е намалила, защото сега на хората им трябват пари за лекарства. Пакетът включва само най-необходимите неща и погребението успява да се вмести в сумата от 560 лв.

Според Пламен Нецов, ръководещ друга агенция за погребални услуги в града, той и неговите колеги са на първа линия в борбата с епидемията. Макар че никой не говори за рисковете, които те поемат – влизането в морги, прибирането и транспортирането на труповете на заразените крие опасности и хората се страхуват. От началото на разразилата се епидемия до 8 декември смъртните случаи в Русенска област са достигнали 245.

Гробищен парк. Снимка: Pixabay.
Гробищен парк. Снимка: Pixabay.

Минимумът за погребение на починал от COVID-19 в Стара Загора е поне 1000 лв. От погребалния бранш разказват, че най-евтиният вариант за ковчег от поцинкована ламарина е 400 лв. На тази цена той идва от фабриката, но до опечалените стига с горница от 100 лв. Оскъпяването се дължи на разходите, които агенцията трябва да покрие за своите служители. Изискването за задължително прилагане на поцинкован ковчег отдавна е било отменено в останалите области в страната, но от РЗИ смятат, че за въпросното изменение е нужна нарочна заповед от здравното министерство.

Най-голямото финансово бреме пада върху плещите на общинската фирма. Продължават да действат нормативи за плащане, който са установени много отпреди пандемията. Това са така наречените „служебни погребения“.

За разлика от предходната година, през 2020 г. до 24 ноември в Община Стара Загора починалите жители са 2265. Броят им надхвърля починалите през 2019 г. със 132.
Условията на работа в новооткрития парк между селата Ракитница и Богомилово са под всякаква критика – лисва водопадаване и електрозахранване, но за щастие няма информация за заразени с коронавирус гробари.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments