По разпореждане на премиера: Транспортират в България пребития в Охрид Християн Пендиков

0
52
Правителствен самолет
Снимка: Yordan Lyubenov Popov, Facebook

Пребитият в Охрид гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание Християн Пендиков ще бъде транспортиран у нас. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Транспортирането ще бъде извършено по разпореждане на служебния министър-председател Гълъб Донев. Пендиков е секретар на организацията „Цар Борис III“ в Охрид. 

Правителственият самолет „Фалкон“ с екип от Военномедицинската академия /ВМА/ на борда – двама лекари и реанимационна сестра, отпътува за Република Северна Македония. Пострадалият Християн ще бъде настанен във ВМА, където ще получи необходимото лечение.

Малко по-рано от Министерския съвет съобщиха, че премиерът Гълъб Донев е провел разговор за тежкия криминален случай със своя македонски колега Димитър Ковачевски. Българският мнистър-председател категорично е осъдил побоя срещу Пендиков, при който са му нанесени сериозни телесни повреди. Той е поискал от страна на местните власти незабавно да бъдат предприети всички необходими мерки за защита на българите в страната срещу подобни престъпления от омраза.

Заедно с това премиерът Гълъб Донев е поискал съдействие при организацията по транспортирането на Християн Пендиков за лечение в България.

От своя страна Димитър Ковачевски е изразил готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на Християн, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите.

 
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments