По-евтин роуминг със страните от Източното партньорство?

0
42
Роуминг
Снимка: Wikimedia commons

Започва проучване на възможността за общо международно роуминг пространство между Европейския съюз и страните от Източното партньорство. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков декларира подкрепата на България в тази инициатива при участието си в Третата среща на министрите от Източното партньорство по въпросите на цифровата икономика.

Форумът се провежда в Букурещ и в него участват заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип, министри от Европейския съюз, отговорни за цифровата икономика, международни финансови институции, регулаторни органи в областта на електронните съобщения, консорциумът на проекта EU4Digital, както и представители на частния сектор.

По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, бе направена първа стъпка към приобщаване на страните от Западните Балкани към ценностите на Съюза, припомни министър Желязков.

„Благодарение на нашия силен политически ангажимент, успяхме да подпишем меморандуми със съседните страни за намаляване на международните тарифи за роуминг за телекомуникационни услуги“, каза той.

Тези споразумения вече дават положителни резултати, смята Желязков.

„Телекомуникационните оператори отчитат повишаване на броя на разговорите и използвания достъп до интернет. Подобряването на достъпа до тези услуги играе важна роля за улесняване на икономическите и социалните взаимодействия, както по отношение на търговията, така и на пътуванията в държавите“, съобщи Росен Желязков.

Утре министър Желязков ще участва в Неформален съвет на министрите на ЕС по телекомуникации, където ще обсъди с колегите си цифровата стратегия на Европа след 2020 г. и създаването на по-сигурна система за киберсигурност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments