Пловдив ще отбележи 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България

0
16
Честване на Независимостта
Честване на Независимостта. Снимка: Община Пловдив

Пловдив ще отбележи 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България на 22 септември. Тържеството ще се състои на площад „22 септември“ от 11:30 часа, съобщиха от общината. 

Слово ще произнесе Стоян Иванов – директор на Регионалния исторически музей, водещ ще е Златко Павлов. Участие ще вземат Духов оркестър – Пловдив, с диригент Николай Гешев и членовете на комитет „Родолюбие”, които ще направят възстановка.

Програмата на празника започва още в 10:00 часа с молебен в храм „Света Неделя“ и в 10:30 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната порта. Двете събития се организират традиционно от Сдружение „Петко Каравелов“ Пловдив.

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

На 22-и септември 1908 г. във Велико Търново с манифест българският княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments