Пловдив излезе на протест заради разкопани улици и забавени проекти

Искат оставките на трима кметове

0
238
Протест в Пловдив
Протест в Пловдив. Снимка: Заедно за Пловдив

Гражданите на Пловдив излязоха на протест с искане за оставките на кмета Здравко Димитров, заместник-кмета по „строителство и инвестиции“ Пламен Райчев и кмета на район „Южен“ Костадин Язов.

Повод за поредно недоволство станаха спрените строителни обекти по изграждане и ремонтиране на водно-канализационната мрежа, в едно с пътната инфраструктура на града. Протестът пред Община Пловдив беше организран от гражданско сдружение „Заедно за Пловдив“ и подкрепен от десетки жители на засегнатите квартали.

„Заедно за Пловдив“ спечели доверието на пловдивчани, след като активно се намеси и спря сделка по застрояване на общински терен от 81 дка. С действията си успяха не само да спасят земята, прилежаща към Гребната база, но и да предотвратят загубата й чрез заменки като апетитен терен. С това разкриха серия от съмнителни практики и схеми в Община Пловдив.

Този път мотиви за искане на оставките на Здравко Димитров, Пламен Райчев и Костадин Язов са „недоброто управление на инфрастуктурните проекти и лошото изпълнение на фирмите, спечелили поръчките“, се посочва в поканата на организаторите.

Най-ощетени от спрените градски ремонти се оказаха жителите на район „Южен“. Като заложници в откритата война между Общинския съвет на Пловдив и кмета на града, Здравко Димитров, се виждат живущите от ул. „ Даме Груев“, „Модъра-Царевец“ и бул. „Стефан Стамболийски“. Тази ситуация на административен колапс събра десетки жители на района с искане за прекратяване на некомпетентното ръководене на градската инфраструктура.

Целият район „Южен“ е блокиран от разорани улици и спрени строителни обекти. Няма да търпим повеече некадърното управление на Димитров, Райчев и Язов!“, категоричните са протестиращите.

Протест в Пловдив
Протест в Пловдив. Снимка: Заедно за Пловдив

Председателят на гражданско сдружение „Заедно за Пловдив“ Никола Колев открито чрез медиите постави следните въпроси пред администрацията на Община Пловдив:

„Какви санкции са наложени върху строителните фирми, изграждащи проекта с оглед на неспазените, но обещани към пловдивчани срокове? Извършвани ли са изобщо качествен контрол и проверки от длъжностните лица в хода на етапното изпълнение?“

„Като граждани и инициатори на днешното събитие ние не сме против развитието на града и осъществяването на започналите инфраструктурни промени за развитието му. Протестът е срещу липсата на координация и забавянето в изпълнението им“, добави още Колев.

Нарастващо съмнение сред пловдивчани относно коректността на възложените поръчки и качеството им на изпълнение се поражда от факта, че независимо от замразяването на първите етапи от строително-ремонтните дейности по уличната мрежа, в район „Южен“ се стартират нови такива от цялостния проект.

„Нали заради това един проект се разделя на различни времеви и структурни периоди. С оглед на това да не се блокира града и да не се пречи на нормалния живот на гражданите“, поясни още Никола Колев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments