Пловдив чества Националния празник на България с богата програма

0
120
Национален празник
Национален празник. Снимка: Община Пловдив

Във връзка с Националния празник на България 3-ти март град Пловдив подготвя серия от събития, за да отбележи 146-ата годишнина от освобождението на страната от османско владичество. Тази година програмата обещава да бъде изпълнена с духа на патриотизъм и уважение към историческото наследство на България.

Национален празник
Национален празник. Снимка: Община Пловдив

Денят ще започне с молебен в 11:00 часа в катедралния храм „Света Богородица“, отслужен от пловдивския митрополит Николай, като по този начин ще се отдаде почит към тези, които са се борили за свободата на България.

В 12:00 часа пред паметника на Руските освободители на Бунарджика ще се състои тържествено честване, включващо официални речи, полагане на венци и цветя, както и участие на венценосци и военен духов оркестър. Събитието ще бъде ознаменувано и с „Поход на свободата“ – шествие до върха на Бунарджика.

В 13:30 часа ще се проведе панихида за загиналите за свободата на България герои пред паметника на опълченците на Централни гробища в Пловдив, което ще служи като напомняне за жертвите, положени в името на независимостта.

Вечерта ще достигне своя кулминационен момент с тържествена проверка-заря в 18:30 часа на площад „Централен“, където военни формирования от гарнизон Пловдив ще демонстрират дисциплина и уважение към държавния празник.

За да се добави още повече настроение към празника, Община Пловдив организира два концерта с вход свободен. Първият ще се състои в 13:00 часа на площад „Стефан Стамболов“ с участието на Биг Бенд Пловдив, а вторият – в 16:30 часа, където Представителен духов оркестър на ВВС ще изпълни патриотични и вдъхновяващи мелодии.

Националният празник е повод за всеки българин да отдаде почит на миналото и да се гордее с историческите постижения, които са формирали съвременната българска нация.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments