Плевнелиев: На изборите през 2015 г. имаше мощна кибератака

0
57
Росен Плевнелиев
Снимка: wikimedia commons

На изборите през 2015 г. срещу България бе извършена мощна кибератака. С много голяма степен на вероятност можем да кажем, че зад нея стоеше група, свързвана с руското разузнаване. Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев в ефира на „Нова телевизия“.

„Президентската институция, Министерският съвет, сайтът на ЦИК, бяха атакувани по такъв начин, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да функционират. Като държавен глава реагирах – поисках обяснение от всички служби, поисках в рамките на международно разследване да намерим кой извърши тази кибератака срещу България и българската демокрация. Тя целеше да провали едни демократични избори. С много голяма степен на вероятност на база на писмени документи и доклади, можем да кажем, че зад тази атака стоеше групата Sofacy – Fancy Bears, която се свързва с руското военно разузнаване. За тази група има огромни съмнения, че участва и в манипулирането на избори в САЩ и в открадването на данните на Бундестага и германските депутати”, обясни още Плевнелиев.

Плевнелиев подчерта, че като държавен глава тогава веднага е събрал КСНС и е запознал всички отговорни фактори в държавата, посочил е докладите на партньорските служби и е поискал ясни и конкретни действия.

По думите му и през 2019 г. отново „валят съмнения, обвинения“.

Същевременно вицепремиерът Томислав Дончев обяви за БНТ, че най-голямата опасност при провеждането на предстоящите през май европейски избори е кибератака, придружена с разпространението на фалшиви новини, които да поставят под съмнение изборния резултат.

„Опасността е в това, да се постави репутационно под съмнение самия изборен процес – и с кибератаки, и с фалшиви новини. Това е тежка конституционна криза“, обясни Дончев и добави, че „с тази тема не е хубаво да си играем“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments