Плашеща статистика: 7-годишни българчета вече опитват цигари

0
68
Тютюнопушене
Тютюнопушене. Снимка: Freepik.com

Непрекъснато пада възрастта, на която децата в България посягат за първи път към цигарите, като някои от тях пробват да пушат още на 6-7 години.

Това стана ясно от думите на д-р Гергана Гешанова пред „Bulgaria ON AIR“. Тя разкритикува държавата и здравните власти, които според нея не успяват да се справят с проблема с тютюнопушенето у нас. Според нея една от вероятните причини за това е, че търговията с цигари носи приходи в хазната

„Досега нямаше добра воля нещо да се промени. Много държави в Европа вече взимат решения. Поставят си някаква цел – край на това нещо. При нас нещата стават мудно и бавно“.

Д-р Гешанова все пак изтъкна, че в момента в Министерството на здравеопазването са привлечени много кадърни хора и изрази надежда, че те ще направят нещо добро за здравето на българите.

Тя даде пример с други държави, в които се взимат спешни мерки в тази насока, а управниците там са си поставили конкретни цели и срокове за решаване на проблемите с тютюнопушенето. В Канада например предупредителни надписи се слагат и върху самите цигари, като целта е да се въздейства върху младите хора и децата, които тепърва се сблъскват с вредния навик. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments