Планира се техническо ограничение на скоростта на автомобилите

0
39
Снимка: Пиксабай
Снимка: Пиксабай

От 2022 година автомобилите продавани е Европейския съюз ще имат техническо ограничение на скоростта. Това стана ясно, след като Еврокомисията предварително прие правила за това ограничение. С тези нови правила Европейският съюз се стреми да намали смъртността до 2050 г. до нула, съобщи „БНТ“.

Според новите правила, всички европейски автомобили трябва да имат задължително система за „интелигентна“ корекция на скоростта (ISA) и подобрени аварийни спирачки.

„Всяка година на нашите пътища умират до 25 хиляди души. Причината за абсолютното мнозинство от тези инциденти е човешкият фактор“, заяви еврокомисарят Елжбета Бенковска.

„С тези нови системи за сигурност, а те ще станат задължителни, можем да постигнем ефект, сравним с резултата от въвеждането на задължителни предпазни колани“, добави тя.

Благотворителната организация „Brake“ нарече одобряването на новите норми на ЕС историческо събитие и призова Великобритания да въведе същите мерки след Брекзит, но министерство на транспорта на Обединеното кралство отговори, че „определена скорост“ все пак е полезна при изпреварване или излизане на магистралата.

Във Великобритания всяка година около 1700 души умират по пътищата. Според Brake, примерно до всеки четвърти фатален инцидент се стига поради превишена скорост. „Това е исторически ден за пътната безопасност. Тези мерки ще доведат до най-големия пробив в тази област през този век“, заяви говорителят на организацията Джошуа Харис.

Ще бъдат съгласувани и други мерки за сигурност, сред които е система за предупреждение, че водачът заспива или се разсейва от нещо- например телефон или записващо устройство. Тези мерки се планират да бъдат задължителни за европейските автомобили, камиони и автобуси.

До 2038 г. броят на тежките наранявания при пътнотранспортни произшествия трябва да се намали с 140 хиляди. Европейската агенция за безопасност на транспорта одобрява тези планове.

Окончателните правила обаче ще могат да отнемат само няколко месеца.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments