Планинските водачи настояват за правилник и стандарт в планините (СНИМКИ)

0
35
Стела Балтова
Снимка: Министерство на туризма

Планинските водачи поискаха приемането на правилник, който да регулира създаването, маркирането и поддръжката на пешеходните маршрути в планините, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Това се случи на работната среща между министъра на туризма Стела Балтова и представители на сдружението „Планини и хора – асоциацията на планинските водачи в България“, Български планинарски съюз и Колоездачна лига и български портал за планинско колоездене МТВ-ВG.

Планинските водачи призоваха за въвеждането на единен стандарт, защото в момента съществуват различни маркировки, които се изпълняват през годините по различни програми и инициативи. По думите им това е неестетично, объркващо за туристите и дори опасно. Те подчертаха, че ефектът от поставянето на добра маркировка ще има пряко отражение върху развитието на вътрешния туризъм в по-слабо развитите и отдалечени места.

Министър Балтова застана зад идеята и се съгласи, че е нужно да има цялостно регламентиране с администриране на пешеходните маршрути и планинското колоездене, но е необходим нов регулаторен режим. Това обаче може да стане само със закон. Министерството на туризма има готовност да организира предварително обсъждане на представените идеи като привлече и други министерства, в чиито компетенции са повдигнатите въпроси. По този начин ще бъде изготвен проект, който директно да влезе в законодателния орган след избора на парламент.

Участниците в срещата поискаха и въвеждането на единен образователен стандарт за подготовката на кандидатите и придобиването на правоспособност за упражняване на професията планински водач, както и наличието на застраховка за професионална отговорност. Министър Балтова се ангажира да съдейства за исканите законови промени и покани представителите на организациите и сдруженията на планинските водачи да се включат активно в процеса, който ще бъде съвместно с експертите на Министерството на туризма.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments