Пламен Димитров, НЦОЗА: Трупаме знания как да се борим с нови пандемии

1
4
Коронавирус пандемия
Снимка: Pixabay

Очаква се на предстоящия форум да бъде направен анализ от постигнатото до момента на европейско ниво в борбата с пандемията от коронавирус. Предстои да се оформят и следващите стъпки, които ще бъдат предприети. Това каза проф. Пламен Димитров, който е зам.–директор на Национален център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/, и участник в 71 сесия на Регионалния комитет на Световната здравна организация /СЗО/.

На форума участие ще вземат здравните министри и представители на 53 държави от целия европейски регион на СЗО. Дигитално те ще обсъдят здравните кризи и ще очертаят приоритетите, които стоят пред общностите.

Пред „БНР“ проф. Николов разказа, че една от целите на срещата ще бъде в посока на засилване на готовността за справяне при евентуални извънредни ситуации. Той допълни, че COVID ситуацията едва ли ще е последната подобно в човешката история и главното е да бъдат извадени поуките от всичко случило се.

Специалистът е категоричен, че светът вече е много по-запознат с вирусната инфекция. В момента на глобално ниво се трупат познания по отношение на ваксините, които са най-силното оръжие срещу болестта, и това „как да се реорганизира здравната система“.

По отношение на онази част от обществото, настроена срещу имунизационните практики, експертът бе категоричен, че опоненти винаги ще има. Моментът е подходящ да си припомним „какво направи ваксината срещу полиомелита“, допълни професорът.

Предстои на форума да се обсъди дали е възможно ваксините срещу коронавирусната инфекция да станат част от задължителния имунизационен календар. Нещо, в което лично проф. Пламен Димитров не вярва, че е възможно да стане, „но това си е е решение на национално ниво“, коментира в заключение той.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] на Ню Йорк обяви извънредно положение заради полиомиелита, тъй като се появяват доказателства, че вирусът се […]