Писмо до Бойко

0
456
Премиерът. Снимка: Фейсбук, Бойко Борисов
Премиерът. Снимка: Фейсбук, Бойко Борисов

Писмото, адресирано до премиера Бойко Борисов, е по повод казуса със санирането на жилищна сграда в град Бургас и установените от „Агенция за държавна финансова инспекция“ /АДФИ/ вреди.

Изпратено е през месец юли 2019 г. от Николай Едрев, който е част от Сдружението на собствениците на въпросната сграда, но отговор към днешна дата няма, а бюрократичната борба на потърпевшите продължава. И виновни няма.

Вреди, вреди, вреди

Текстът е публикуван без редакторска намеса:

„Уважаеми Бойко,

Позволявам си такова лично и непремерено обръщение, защото с цялата си душа чувствам, че сте народен човек, по душа пожарникар, Бащица и ще ми простите това безобразие, а ако съм сгрешил, нека Один да ме пази.

Причините, които ме подтикнаха да напиша това писмо, са много, но основният катализатор е Вашето 10-годишно успешно управление на Р България, на която Република и аз съм се клел да служа вярно, преди много време. Понастоящем вече не съм толкова сигурен в клетвата си за вярност и ще приема, че като съм се клел съм си заключил пръстите зад гърба, както очевидно правят всички народни представители и членове на кабинета, и всички, които дават клетва да служат вярно на интересите на народа.

Кой съм аз, та да я спазвам тази клетва, след като никой от властимащите не я спазва? Не съм папата. Всъщност, аз също винаги съм искал да бъда „Първи“ във всичко, както е казал Папа Йоан Павел Втори, мир на праха му. Не успял горкия, кръстили го Втори, но пък успя да Ви погали по главата първи, което не е за пренебрегване.

Повече ме притесняват заемките, които използвате от политиките на Фюрера, които подозрително се наслагват в съзнанието ми: магистрали, ново въоръжение, намаляване на безработицата, пълно възраждане на хилядолетна България. Само да Ви припомня, че изградените от Фюрера магистрали, с кървава пот на военнопленници и насилствено изпратени работници, които да копаят на ръка, после послужиха на съюзническите бомбардировачи като ориентир да достигнат по-лесно до големите градове в Германия, където да изсипят бомбен килим, предназначен основно за цивилното население, с любезните поздрави на генерал „Бомбър“ Харис.

Така че, с магистралите полека, уважаеми Бойко, да не си помогнете с тях, за собствената си политическа гибел. Успокоява ме единствено фактът, че Вашите ненадминати десетки, та и стотици километри магистрали, най-малкото се строят по различен, хуманен способ, т.е. механизирано, чрез удобно подбрани фирми изпълнители, в голямата си част спонсори на партията, които не само не намаляват безработицата, ами увеличават до безкрай корупцията, подкрепяна радушно от Вашата компетентна администрация и контролни органи за сметка на качеството и количеството на извършваната работа.

Очевидно, Вашите икономически съветници и министри, са корифеи в изкуството на безхаберното харчене на народна и европейска пара, за собствена и на партията майка облага, че в сравнение с тях Остап Бендер би изглеждал като сополив малчуган от Втора група на ЦДГ „Брезичка“ гр.Бургас, а кликата на Бай Тошо като пъпчиви тийнейджъри от „Първа английска гимназия“ гр. София.

Друга заемка, подозрителлно съвпадаща с политиките на Фюрера, намирам в намесата Ви пряко във всички сфери на обществено-политическия, културния, некултурния, криминалния, съдебния и въобще всенароден бит, при възникване на аварийни ситуации.

Това навярно се дължи на манталитета Ви на пожарникар, навикнал да действа скоростно при аварийни ситуации, което заслужава моите адмирации. Зер, нямате кой друг да свърши тази нелицеприятна работа. Вярно е, че сте Бащица, ама да отидете лично и да изсипете 7,5 млн. лв за обект на фирма, спонсор на партията майка, след като финансовия Ви министър казва, че това е най-безогледна кражба, здраве му кажи.

Махайте на багерите по магистралите от прозореца на джипа, по-политически безопасно е и не се занимавайте с такъв битовизъм за някакви си 7,5 млн. лв и то за някакъв университет, пък бил той и за национално стопанство. Не знам какво ще стане, ако не дай боже е за аграрно стопанство. Зер, 2-3 млрд. за ново въоръжение тази година не стигат ли разправиите на главата Ви? Стига ни тази награда, че изпълнихме заръките на „Чичо Сам“ за над 2% разходи за отбрана. Ами, следващата година още 2-3 млрд. за другите родове войски? Не стигат ли и 4-6 млрд. годишно допълнително обществени поръчки, без да смятаме безплатното саниране, на което ще се спрем подробно по-надолу.

Следваща стъпка е, да обявите въвеждането в производство на собствен концептуален модел народен автомобил „Булгарбойота“ за 1000 лева и аналогията с политиките на Фюрера, в съзнанието ми, ще бъде пълна. Да могат всички да бръмчат по новите магистрали, платено разбира се, не само транспортният бранш. И без това „VW“ сигурно ще предпочетат Турция и ще се простим с завинаги с „бръмбарите“. Ловеч може да Ви изготвят скиците набързо. Вече имате опит с БГ автомобили, изработени в Ловеч, България, с които снабдихте не кой да е, а родното МВР чрез обществена поръчка. Не познавам някой друг да си е купил подобна кола, ама аз не познавам всички.

Сигурен съм, че няма да посегнете на Западните покрайнини и тук, със сигурност, се изчерпват подозренията ми за заемките Ви от политиките на Фюрера. Оставете Северните македонци да правят каквото искат, ако щат да бъдат Южни сърби, къде по-важни неща имаме да решаваме тук, стига разбира се, да не се „гъбаркат“ с нас и с историята ни. Едно време, като им пращахме подарък танковете, ако бяхме сложили по няколко въоръжени бойци вътре, можеше направо инвазията да успее. Сега е късно, кандидати са за НАТО и за ЕС. Т.е. партньори един вид, ама от скоро. Само внимавайте „косоварите“ да не преминат Крива паланка, че отдавана преминаха Вардар, та тогава става страшно.

След като обърнахме внимание на част от цялостната политика, да обърнем внимание конкретно на безплатното саниране, т.е. в частта 2 млрд. лева „безплатно“ за гражданите. Широко прокламирана и прехвалената програма „безплатно“ саниране в „ползу роду“ е еманация на най-бруталната корупция, облечена в нормативна и методическа рамка, впрочем изработена съвсем умишлено от същите икономически корифеи, споменати по-горе.

На първо място, с програмата за „безплатно“ саниране през 2016 г., е погазен Законът за публичните финанси, а Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ е похарчило незаконосъобразно над 1 млрд. лв. от бюджетните ни средства.

По данни на строителното министерство държавата е платила средно по 17 359 лева за един апартамент. Предварителните изчисления бяха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лв. Регионалното министерство се оказа принудено на два-три пъти да намали пределните цени за обновяване на един квадратен метър. Разписването на Програмата е допуснало общините да са възложители на поръчките за саниране, а в същото време да изпълняват и контролират собствената си дейност.

Общината наблюдава и извършва текущ контрол по изпълнението на строително-монтажни работи, които договаря в качеството си на възложител, като по този начин се изключват от приемане на работата действителните собственици на обекта в лицето на сдружение на собствениците. Е, тук е заровено кучето!

На общините е дадено законно право от името на собствениците да определят изпълнител, да провеждат процедурите по Закон за обществените поръчки /ЗОП/, да се разплащат, да приемат работата на изпълнителя и да се контролират самите себе си за извършената работа от строителя, който те са избрали. Собствениците, реално нямат глас, тъй като общината по пълномощия и като орган, издал разрешението за строеж, може да реши от името на собствениците каквото си иска и да подпише всички строителни книжа, без много да му мисли. Това е все едно да дойда да Ви правя ремонт в къщата на Банкя и сам да си приемам работата, за която плащате, без да ме интересува Вашето мнение или становище. Щом аз казвам, че качествено и количествено всичко е тип-топ, нямате право на възражения, защото бюджетът плаща и за Вас е „безплатно“.

С няколко думи ситуацията е следната: „опасно е да си прав, когато държавата греши“, както е казал един класик. Ще се радвам да го отиграем, ако гласувате един бюджет за къщата в Банкя, но аз да избера изпълнителя, аз да го контролирам и аз да му плащам с гласувания /прекалено раздут/ бюджет, а Вие да нямате думата. Като Ви оформят фасадата с вълнообразна топлоизолация и с някакво подобие на мазилка с баданарката, а дограмата Ви провисне след 3 дни, няма да имате право да не приемате работата, защото аз ще си я приема сам от Ваше име, пък Вие се жалвайте, на когото си искате. Освен това ще изпълня работата с некачествени материали, а бюджетът ще плати за „немско“ качество, пък после по гаранцията няма да ми видите очите. За количествата няма смисъл да говорим, защото работата се приема по „default“ от общината.

По този „йезуитски“ начин на общините беше предоставен ресурс от 2 млрд. лв, който да разходват, естествено в полза на „наши“ и абсолютно безнаказано, тъй като Методическите указания на МРРБ и Правилата на програмата са точно такива. Директно им дават всички права, в т.ч. Вие избирате, Вие плащате, Вие колите, Вие бесите, Вие прибирате парсата и се отчитате. Естествено МРРБ е част от „заверата“ и всички постъпили жалби и сигнали се потулват вдън земя, за да не се опорочи собствената им програма и методически указания.

Добрите намерения, разписани в Програмата, останаха на хартия, като например осигуряване на по-голяма заетост. Единствената осигурена по-голяма заетост беше назначаването на куп некомпетентни, но послушни служители, на длъжност инвеститорски контрол към съответната община, които да приемат работата на строителите.

Някъде стигаха до 20 служители. Избраните изпълнители по ЗОП, обикновено „наши“, нямат нито един назначен служител, освен технически ръководител на обекта и използват необявени местни подизпълнители, на които прехвърлят цялата отговорност за изпълнението на обекта, след което почти винаги не им заплащат за извършената работа с различни измислени мотиви, въпреки че на тях им се плаща пребогато от страна на Републиканския бюджет, а малките фирми фалират. За сметка на това, общинарите и богоизбраните фирми богатеят под слогана „всичко е безплатно“ за раята.

По този начин, се осигуряват единствено гласоподаватели за следващите избори. Сигурен съм, че за предстоящите местни избори, ще разпишете поне още 1 млрд. по Нова/Стара програма, та да останат доволни Вашите общинари. Зер, с тези заплати за къде са, в сравнение с частния сектор. Трябва да имат нещо допълнително, да имат мотивация за богоугодна и партийна работа. Мен, ако питате, въобще не трябва да им плащате заплати от бюджета, ами те да си плащат за правото да са в Общинската или областната администрация, та и на всяка държавна служба. За какво са Ви тези мизерни, държавни субсидии по 13 лева на глас, само се трупат по сметките, та да се дразни опозицията. Вземайте парса под формата на членски внос от всеки назначен служител и туй то. По 100 лева на месец. Ще ги изкарат до понеделник до обяд, та после ще работят за рода, общината и държавата, в този ред. Както е казал един класик от Общинска администрация Бургас:

„Ние сме още в родово–общинния строй. Първо родът, после общината.“

Като сметнеш 400-500 хиляди администрация се получава не лека сума, а и не малко гласоподаватели, съобразено с размера на семействата им. Отделно фирмите пак ще си плащат, за да печелят обществени поръчки, както до сега и готово. По сметките Ви няма да има нищо, с което да дразните пустата опозиция, която така недобросъвестно се опитва да се домогва до властта, сякаш се намираме в някаква демокрация. Да си направят собствена държава, да си спечелят избори и да правят каквото щат там, ние тук сме изградили такова силно развито общество, че народът пътува свободно в чужбина като обезумял, без да се завръща, а останалите в държавната и общинска администрация гласуват под строй за партията майка, която осигурява такива „безплатни“ благини за неблагодарните граждани.

Сега да разгледаме в частност един случай, тъй като става въпрос за най-успешния Ви кмет в най-добрия град за живеене – Бургас, който кмет е и заместник-председател на ПП ГЕРБ. Въпросната фирма, в периода 2017-2018 г., е изпълнила обществено поръчки по Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради /НПЕЕМЖС/ на 5 обекта за повече за 10 млн. лева, съвсем „добросъвестно“.

Няма да се спираме на другите обекти, като оставям на Вас да прецените дали е необходимо да извършите пълна проверка на изпълнението на обектите. Ще се спрем само на един обект, а именно обект на улица „Цар Симеон I“ 111 в гр. Бургас, където присъстват всички елементи на „положителния“ ефект от програмата за населението и икономиката като цяло.

Сигурен съм, че можете да си набавите необходимата информация по случая, та да не се налага да я излагам тук, тъй като виждам, че писмото ми стана твърде дълго и навярно ще Ви отегчи, ако въобще стигне до Вас, минавайки през цедката на всичките Ви съветници. В случай, че имате някакви допълнителни въпроси, не се колебайте да се свържете с мен, тъй като все пак това е отворено писмо – да оставим малко интрига и за после, все пак избори предстоят.

Силно се надявам Вие сам да сезирате компетентните органи, в случай че откриете нещо нередно, като си запазвам правото да го направя и аз. Също така силно се надявам, да не се опитате да „покриете“ информацията, което още повече ще навреди на добросъседските ни отношения, които и без това са доста обтегнати, основно от действия и/или бездействия на подопечните Ви структури. Само за сведение по този повод са проведени 2 /две/ срещи с г-н Кметът на Община Бургас и 2 /две/ срещи с Областен управител, на които са запознати детайлно с казуса – резултат нулев. Междувременно Изпълнителят взе парите и каза:

„Ще видим.“

В цялата тази „идилична“ картина Прокуратурата на РБ, ДАНС и специалните служби мълчат като нахранени бебета в количка и нямат никакво отношение по въпроса как фирма с общи приходи от 250 000 лева за 2009 година прави непарично дарение, в зората на създаването на ПП ГЕРБ точно през 2009 г., в размер на близо 25 000 лева.

Същата тази група фирми, според публикации в медиите, са доказано свързани с осъденият кокаинов крал Евелин Банев „Брендо“ до 2013 г., през последните 5 години генерира приходи само и единствено от обществени поръчки, без да е построила и една външна тоалетна за собствена сметка, като приходите за 2017 г. надхвърлят 50 млн. лева от обществени поръчки, само на небезизвестната фирма „Галчев Инженеринг“ ЕООД, без да отчитам приходите на свързаните им фирми.

За 2018 г. очаквам приходите да бъдат 80 млн. лв, а подписаните договори през 2019 вече да надхвърлят 100 млн. Този невероятен икономически възход, след няколко фалита, не вярвам да се дължи само на професионализма на служителите на фирмата и мъдрото ръководство на собствениците и управителите. Паралелно с това вървят скандали навсякъде, където е замесена въпросната фирма, но отношението към тях, от страна на властта, е твърде благосклонно, както следва: НДК – обвинения, нагласен търг, няма обвинени от фирмата изпълнител. Доказано незаконен ремонт на НДК, парите ги няма. Аналогично е състоянието на повечето обекти, изпълнявани от фирмата, като: Площадът в Перник, Долни Дъбник, Спортна зала Мездра, Западен Парк, УНСС, НППЕЕМЖС, Пътища/Магистрали, ВиК мрежи и т.н. Единственият до сега известен случай със Спортна зала Мездра, фирмата е принудена да връща и връща 413 000 лева неправомерно получени средства, съгласно акт за начет на АДФИ.

В тази връзка, да разчитаме ли на популярния напоследък слоган:

„Чадър над никой, който и да е той“?

Искрено Ваш,
Николай Едрев“

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от