Петков се срещна в Брюксел с европейския комисар и с естонския премиер, какъв е бил поводът?

0
174
Членове на ЕС
Членове на ЕС. Снимка: МС

Министър-председателят Кирил Петков е пристигнал в Брюксел, където ще участва в среща на членовете на Европейския съвет, както и в Срещата на върха между ЕС и Африканския съюз. Това съобщиха от Министерски съвет /МС/. Преди началото на форума премиерът Петков разговаря с европейския комисар по съседство и разширяване Оливиер Вархеи, както и с министър-председателя на Естония Кая Калас.

Министър-председателят е запознал еврокомисаря с конкретните резултати, постигнати само за броени дни благодарение на новия диалог между България и Република Северна Македония. Премиерът Петков подчерта, че резултатите, а не сроковете са ключови и изрази надежда, че подобряването на секторното сътрудничество ще допринесе за постигане на взаимно приемливи решения по политическите въпроси. Министър-председателят заяви, че очаква с помощта на ЕК да има напредък по отношение на реформи в областта на човешките права.

Върховенството на правото беше друг акцент в срещата на премиера Кирил Петков с еврокомисар Вархеи. Министър-председателят акцентира върху последователната политика на кабинета за нулева толерантност към корупцията и за фундаментална реформа на съдебната система. Петков посочи, че Националният план за възстановяване и устойчивост на България също разглежда тези въпроси.

Кирил Петков и Кая Калас
Кирил Петков и Кая Калас. Снимка: МС

В рамките на срещата си с естонския премиер Кая Калас, Петков е отбелязал приятелските връзки между България и Естония, значението на партньорството на двете държави както на двустранно ниво, така и в рамките на ЕС и НАТО. В този контекст е било обсъдено реализирането на двустранни визити.

Министър-председателят е поставил специален акцент върху интереса на България да засили сътрудничеството си с Естония чрез общи инициативи и обмен на опит в областта на електронното управление, цифровата свързаност, информационните технологии и комуникациите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments