Петима министри обсъдиха дигитализацията в спорта и физическото развитие на българите

0
31
Среща
Среща. Снимка: Министерство на младежта и спорта

Петима министри и президентите на федерациите по футбол, волейбол и баскетбол обсъдиха дигитализацията в спорта и физическото развитие на българите.

Срещата бе проведена по покана на министъра на младежта и спорта Весела Лечева, а в нея участваха още министрите на образованието и науката проф. д-р. Сашо Пенов, на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, на иновациите и растежа Александър Пулев, на електронно управление Георги Тодоров и президентите на федерациите по футбол, волейбол и баскетбол – Борислав Михайлов, Любомир Ганев и Георги Глушков.

Весела Лечева напомни, че физическото развитие е в основата на държавната политика за физическата култура и спорта в редица страни от Европейския съюз. Поради тази причина е важно министерствата у нас да разработят проект на Национална програма за изследване на физическото развитие и физическата годност на населението на България. По думите ѝ това не е правено от дълги години, а необходимостта му е неотложна.

Тезата ѝ бе подкрепена по министър Асен Меджидиев, който подчерта, че спортът е изключително важен за здравето на нацията и предложи конкретни действия, които могат да се предприемат. Здравното министерство има готовност да подсигури центрове в страната, през които спортистите от всички възрасти да преминават специализирани прегледи. Също така да се използва помощта на ортопеди, с които младите спортуващи, техните родители и треньори да получават навременни консултации.

Министърът на образованието проф. Сашо Пенов посочи като добър пример програмата „Заедно в изкуствата и спорта“, която дава възможност да се влезе в училищата и от там да се набират деца за клубовете.

Всички участници в срещата се обединиха около тезата, че дигитализацията на спорта е изключително важна, за да може да се прави анализ на физическото и здравословното състояние на спортистите.

В дискусията участва и екип на “Барин Спортс“ – водеща компания в сферата на спортната наука, чиято технология вече се използва от националните отбори на България по футбол. Тя предлага нови решения за развитието както на професионалния, така и на аматьорския спорт и ще разшири своята дейност и с други федерации.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments