Петър Джурков, Пъшо Конов – два живота посветени на джаза

0
47
Среща-разговор
Среща-разговор. Снимка: Община Пловдив

Вчера премина вторият ден на Plovdiv Jazz Fest. Той започна в Bee Bop Cafe със среща-разговор с двама музиканти, имащи значителна роля в развитието и историята на българския джаз – Пъшо Конов и Петър Джурков. Те влизат в състава на създателите на Джазова формация „Бели, Зелени и червени“, основана на 1 октомври 1971 г. и са единствените нейни членове, останали до прекратяването дейността на формацията през 2006 г.

Цели 45 години животът им е неотлъчно свързан с дейността на формацията. Те са преживели всичките звездни моменти в творческия път на формацията и са били двигател и катализатор за успешното ѝ развитие. Всеки от тях е дал всичко от себе си за просперитета на „Бели, Зелени и червени“, за създаването на група, превърнала се в символ на джаза, повлияла чрез дейността си за издигането нивото на българската култура и в частност на джазовата музика. Участват в Джазова формация „Бели, Зелени и червени“ както като изпълнители, така и като създатели на музиката на групата.

Повод за срещата – разговор бе 75-годишният юбилей на музикантите. В събитието, което е част от съпътстващата програма на Plovdiv Jazz Fest участва и китаристът Веселин Койчев, който се присъединява към групата и става неин лидер през 1991 г.

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, Слави Петков – флейта, тенор и баритон саксофон, също един от основателите, Николай Поляков, който е режисьор на първия концерт на формацията, барабанистът Иван Енев, фотографът Константин Зайков, много колеги и приятели.

Срещата откри Мирослава Кацарова – организатор и директор на Plovdiv Jazz Fest, която припомни част от легендарната история на Джазова формация „Бели, Зелени и червени“. Поздрав към юбилярите в началото на срещата отправи и заместник-кметът Пламен Панов.

„Много се вълнувам! Тази среща е много емоционална за мен, защото баща ми Дочо Панов, обичан и известен джаз музикант е свирил с тези хора, били са част от неговия живот. Загубих го преди много години, когато бях малък и сега по някакъв начин се докосвам до него. Днешната среща е специална за мен, защото имам възможност да окажа почит и уважение към Петър Джурков и Пъшо Конов, към „Бели, Зелени и червени“ и към всичко, което са направили. „Бели, Зелени и червени“ е феномен, оставил трайна следа в културата на Пловдив и на България. Следа, толкова силна, явна и значима, която ни събира и днес! Говорим за джаз, за музика, която е формирала вкуса и е възпитавала. Искам да пожелая на двамата юбиляри да са живи и здрави, Бог да ги пази още дълги години, да творят и да ни радват! Огромна чест е за мен като заместник- кмет да съм тук и да връча тези поздравителни адреси и цветя от името на общината, но много повече се чувствам горд да съм тук като Пламен Панов – синът на Дочо.„, каза Панов.

В емоционалната среща Пъшо Конов и Петър Джурков разказаха свои вълнуващи спомени за събития, концерти и хора. Веселин Койчев, който също дейно участваше, бе подготвил специално за повода видео колекция с афиши и плакати от историята на групата, албуми, както и филм от архива на „БНТ“ за „Бели, Зелени и червени“.

Историята на формацията очертава две големи направления в дейността. Едното е белязано с големите успехи и концертната дейност. Джазова формация „Бели, Зелени и червени“ e основана на 01.10.1971 г. в Окръжен Младежки Дом гр. Пазарджик. Нейн създател е саксофонистът Веселин Николов. Съставът на формацията тогава е: Веселин Николов – ръководител, композитор, аранжор, алт и тенор саксофон, Слави Петков – флейта, тенор и баритон саксофон, Иван Николов – тромпет, Константин Ангелов – тромпет, Петър Джурков – пиано, Лъчезар Димитров – китара, Пъшо Конов – баскитара, Тодор Каптебилев – барабани и Румяна Русева – вокал. През 1974 г. формацията е назначена на щат като едно от творческите звена на Пловдивска филхармония, заедно с Пловдивски Симфоничен Оркестър и фолклорен ансамбъл „Тракия“. „Бели, Зелени и червени“ свирят на най-престижните джаз фестивали в света в САЩ, Европа, Азия и в множество джаз концерти.

Второто направление е т.нар. „просветителска дейност“. „Бели, Зелени и червени“ участват в организацията на множество музикални събития, фестивали, концерти и клубни изяви. Със страст, знание и желание организират поредица издания на Международен младежки фестивал в Пловдив, Джаз ателиета, концерти с популярни български и чужди изпълнители.

Те са и музиканти, преподали и предали опита си на много от популярните български артисти в момента. Създатели са на „Нов музикален център“, който функционира и до днес, в който са израснали редица поп и джаз изпълнители. И до момента Маестро Петър Джурков преподава в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ в катедрата по „Джаз и поп изпълнителско изкуство“.

Срещата завърши с прожекция на видеозапис на пиесата „Играта свърши“, създадена от Пъшо Конов, в която свирят само двамата с Петър Джурков. Бяха прочетени поздравителни адреси от заместник-кмета Пламен Панов, от джаз общества от цяла България, от оркестри и джаз формации от Димитровград, Хасково, Русе, от ПУ „П.Хилендарски“.

На финала на срещата  Койчев връчи на всеки от двамата пластика „Ключ Сол“ с надпис: „Честит 75-годишен юбилей! Да пребъдат в добро делата ви!“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments