Пекин затяга положението: Най-големият про-демократичен вестник в Хонконг ще бъде затворен

0
35
Вестник
Вестник. Снимка: Pixabay

Една година беше необходима, за да бъде наложен Закон за националната сигурност от Пекин, с който да се свали най-големият и най-шумен продемократичен вестник в Хонконг, пише “CNN”Съпътстваща медия съобщи в сряда, че „Apple Daily“, нейният водещ таблоид, ще публикува последния си брой в четвъртък поради несъстоятелната среда, в която журналисти биват арестувани, а милиони долари активи са замразени. Дигиталната му платформа ще спре да работи същия ден, се казва в изявление на компанията.

Новината разтърси дълбоко медийната индустрия в Хонконг и подкопа правителството, че новото законодателство няма да намали свободата на словото в пресата. Миналата година управляващата комунистическа партия в Китай предприе мерки да приведе Хонконг в съответствие с авторитарното си управление, заобикаляйки законодателството на града за прилагане на Закона за сигурността. То наказва всичко, което властите смятат за подривна дейност, отцепване, тероризъм и тайно споразумение с чужди сили с доживотен затвор.

Докато градският лидер Кари Лам каза тогава, че свободите на пресата все още ще бъдат защитени, служителите на Apple Daily казват, че са знаели, че е въпрос на време да бъдат нарочени (за затваряне бел. ред.). Един журналист от изданието, който поиска да остане анонимен от опасения за сигурността си сподели:

“Но все пак беше шокиращо, когато се случи.”

Откакто законът влезе в сила, Apple Daily се осакатява малко по малко. Основателят Джими Лай – който вече е в затвора заради присъствието си на продемократичен митинг – е арестуван и обвинен в заговор с чужди сили за застрашаване на националната сигурност. Петима от главните редактори и ръководители на вестника са обвинени в същото престъпление, очевидно за това, че са използвали статии, призоваващи чуждестранните правителства да санкционират Хонконг.

Стотици полицаи два пъти нахлуха в редакцията на изданието, като наскоро иззеха компютри и материали – тревожно развитие за журналистите и техните източници, които работят във все по-чувствителна среда. Няколко журналисти на „Apple Daily“ вече бяха напуснали преди настъпването на този месец, казвайки, че ползите от работата им вече не са достатъчни на фона на риска от затвор.

Дори когато официалният натиск се натрупа върху вестника, обществената подкрепа нарасна. Миналия петък, след ареста на главните си редактори, „Apple Daily“ отпечата 500 000 копия, които бяха разграбени. Това не беше достатъчно, за да се противопостави медията на финансовото свиване, предизвикано от властите в Хонконг. Докато Next Media каза на инвеститорите, че има достатъчно пари, за да продължи да съществува 18 месеца от април, през последните дни банковите сметки на вестника бяха замразени.

В сряда, по време на заседанието на борда, на което се обсъждаше бъдещето на вестника, полицейските служители отново нахлуха в редакцията и арестуваха още двама журналисти. Часове по-късно вестникът обяви, че след 26 години на будките ще затвори вратите си. Марк Саймън, един от най-добрите съветници на Лай, заяви:

“Една жена ми изпрати бележка преди няколко дни, в която се казва, че без „Apple Daily“ тя просто не се чувства толкова сигурна, колкото преди със свободната преса като защитник на обществото.”

„Скоро идват за всички останали.“

Критичен глас

Джими Лай основава „Apple Daily“ през 1995 г., насочвайки богатството, което е натрупал като текстилен магнат, в компанията „Next Digital“. Мисията на нейното основно заглавие, „Apple Daily“, винаги беше ясна: да критикува комунистическата партия, а Лай е избягал от континентален Китай като дете.

Вестникът стана сензация и неговата таблоидна чувствителност бързо го превърна в лидер на пазара, давайки на Лай огромна платформа за влияние върху мнението в Хонконг. Вестникът води култура на папараци в града и понякога привлича гнева заради методите си на докладване. Но също така проследи богатството на континентални служители и техните семейства в Хонконг и отдели достатъчно ресурси, за да държи отговорните за това във властта.

Нарастващото икономическо влияние на Пекин в началото на 2000-те години доведе дотам, че други търговски обекти често избягват откритата критика на комунистическата партия, като имат предвид търговските последици. Лай не се интересуваше от това. „Apple Daily“ продължава “да блъска мечката”, дори това да означава, че големи хонконгски корпорации като Cathay Pacific или CK Hutchison Holdings никога не са рекламирали дейността си в изданието.

Вестникът не отстъпи и докато комунистическата партия при президента Си Дзинпин става все по-нетолерантна към всякакво несъгласие – особено в оспорваните или полуавтономни територии като Хонконг, на който след връщането на Китай от Великобритания през 1997 г. беше обещана собствена система на управление за 50 години.

Тази двуколесна настройка доведе до прекъсване на връзката между начина, по който хонконгчани очакваха да бъдат управлявани, и желанието на Пекин да контролира града.

Лай беше ключова фигура в поредица от протести през 2014 г., наречени движение „Чадър“, което спря централната част на Хонгконг с месеци. Документът му се превърна в символ на противопоставянето на плановете на Пекин как ще бъде избран лидерът на Хонконг.

Когато през 2019 г. отново избухнаха масови вълнения, този път заради законопроект, предлагащ екстрадиция в Китай, първите страници на „Apple Daily“ призоваха читателите да присъстват на огромни шествия и бяха отпечатали антиправителствени плакати, които те да носят.

Гневът в града през тази година се превърна в най-сериозното насилие, което Хонконг бе виждал от десетилетия: Парламентът на града беше уволнен, драматична 12-дневна обсада се разгърна в университет и международното летище беше затворено два пъти.

Всичко това беше твърде много за Пекин на китайска земя. През юни 2020 г., тъй като ограниченията поради пандемията от коронавирус осуетиха способността на хонгконгчани да протестират, Китай прие Закона за националната сигурност.

През 12-те месеца оттогава почти всички продемократични политици или са били затворени, или са избягали от територията. „Apple Daily“ беше последният гласен глас на продемократичния лагер, който все още се изявяваше свободно.

Намаляване на медийните свободи

„Apple Daily“ споделя мнение в Хонгконг. Той е обичан от тези, които споделят либералните му ценности, и омразен на консерваторите, които го обвиняват, че причинява хаос в обществото. И все пак крахът му предизвика тревога за свободата на печата в Хонконг. Във вторник градският лидер Лам се опита да отхвърли тези страхове, заявявайки, че разследването на полицията в „Apple Daily“ „не е свързано с нормалната журналистическа работа“. Майкъл Дж. Абрамовиц, президент на неправителствената организация Freedom House, се противопостави на това чувство. Той заяви:

“Третирането на независимата, основана на факти журналистика като заплаха за националната сигурност е неприемлива атака срещу свободата на печата и идва на фона на по-широки репресии срещу свободата на изразяване и свободата на събранията в Хонконг.”

Понастоящем не е ясно как мини конституцията на Хонконг – основният закон, който гарантира свободата на изразяване и на медиите – ще действа заедно със Закона за националната сигурност, който определя все по-тесни параметри за журналистическата работа.

Закриването на „Apple Daily“ следва множество атаки срещу свободата на пресата. Неотдавна шефът на градската полиция предложи закон за борба с фалшивите новини; Журналист е осъден за административна грешка при разследване на предполагаеми полицейски нарушения; А обществената телевизия RTHK е притисната до стената.

В същото време имаше ограничаване на по-широките граждански свободи. Тази година на годишното бдение на площад “Тянанмън” в Хонконг не беше позволено да продължи, уж заради ограниченията поради COVID, а потенциалните участници бяха заплашени с до 12 месеца затвор.

В знак на намаляващата толерантност на Хонконг към политически позиции, които се различават от тези в Пекин, Тайван обяви, че ще отстрани целия неместен персонал от офиса си в града. Тайпей обвини правителството на Хонконг, че изисква от неговия тайвански персонал да подпише документ, който признава претенциите на Пекин за самоуправляващия се остров като предпоставка за подновяване на визите.

Тъй като вестникарските будки се отварят следващата седмица, те ще отсъстват от ябълкообразната мачта, която е основна десетилетия. Джими Лай остава в затвора, без да може да се застъпва за основания вестник. В средата на 70-те си години е спорно дали някога мъжът отново ще бъде на свобода в Хонконг.

 

 

“Никога не бих си представял, че ще се стигне до това”, каза Андреа Ло, журналист на свободна практика в Хонконг. и допълни:

“Apple Daily е огромна част от ежедневието за нас като хонконгчани, но не само защото безспорно е най-големият отдушник на гласа на хората. Всички ние намираме много стойност в отразяването си на всичко от професионалистите – демократични протести към доклади в реално време за инциденти около Хонконг.”

В сряда скърбящи читатели се събраха пред централата на вестника, държаха плакати и носеха карти и цветя. Служител от редакцията на Apple Daily сподели:

“Мисля, че хората ще пропуснат Apple Daily като платформа, където биха могли да говорят свободно и да бъдат критични към правителството и Пекин.”

“Може би някои други медии ще станат заместител за нас“, добави той със съмнение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments