Пеканов предупреждава: България не е готова за еврозоната през 2025

0
91
Атанас Пеканов
Атанас Пеканов. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

Бившият вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов подчерта, че България почти няма шанс да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. По думите му текущите данни за инфлацията в страната сочат към неизпълнение на критериите за присъединяване. Той свързва високата инфлация отчасти с политиката на правителството за повишаване на доходите, което според него е допринесло за тази ситуация.

Пеканов изрази твърда подкрепа за въвеждането на единната европейска валута в България, подчертавайки положителното въздействие, което това би имало върху доходите на българските граждани. Той също така коментира пред „NOVA“ и Зелената сделка като посочи, че България трябва да се съсредоточи върху инвестициите в работни места, вместо върху забрани.

Специалистът сподели и информация относно Плана за възстановяване и устойчивост, като уточни, че България е получила 2,7 млрд. лева през 2022 г. и че в момента се очаква втори транш от 1,4 млрд. лева. Той изрази загриженост, че страната не е успяла да приеме няколко закона, които са били необходими за получаването на средствата.

Политическата ситуация също беше коментирана от Пеканов, който изрази увереност, че партиите ще намерят начин да си разпределят позициите. Той отбеляза, че основните политически сили в страната имат сходни външнополитически позиции, но критикува борбата за позиции в Министерството на външните работи като „грозна“.

Пеканов отхвърли възможността да участва в политика, свързана с президента Румен Радев, и изрази мнение, че в България в момента липсва истинска левица, като вината за това постави на Корнелия Нинова. Бъдещето на страната в контекста на Европейския съюз и еврозоната остава несигурно, като се вземат предвид текущите икономически и политически предизвикателства.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments