Педиатър съветва: Децата под 5 години да не носят предпазни маски

0
199
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Децата, които са под 5-годишна възраст, не трябва да носят предпазни маски, защото не могат да ги чистят, не ги носят правилно и ги пипат постоянно. Освен това издишаният въглероден диоксид може да затрудни дишането им. Това коментира детският ревматолог и педиатър д-р Таня Андреева в ефира на „NOVA“. Тя не смята, че е нужно през цялото време в училище малчуганите да носят маска.

„В клас те имат твърде близък контакт. Маските трябва да се ползват в коридорите и общите пространства, за да не се смесват отделните групи.“

Дистанционното обучение е довело до редица проблеми, смята д-р Андреева. Тя изтъкна, че част от децата, които са останали затворени в апартаменти, са спрели да искат да излизат и са се страхували да играят с връстниците си. По думите й те са престанали да се движат, започнали са да спят неспокойно и да ядат по-често.

При случай на COVID-19, родителите трябва по възможно най-бързия начин да приберат детето от училището и да се обадят на личния лекар, препоръча д-р Андреева. Тя уточни, че при малчуганите коронавирусът също се установява с бърз тест или с PCR.

„Много по-рядко при тях е възможно да има усложнения, за които постоянно се говори“, успокои лекарката и добави, че добрата храна, сън и движението са важни за изграждането на силен имунитет. Тя съветва родителите да не прекаляват с имуностимулаторите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments