Патриотите предлагат да се забрани наргилето за непълнолетни

0
202
Наргиле
Снимка: Министерство на здравеопазването

България се нарежда на челните места на още една черна статистика – на второ място сме от 42 страни по брой на пушачите на наргилета на 15-годишна възраст. Изследването показва, че децата посягат към водната лула поне веднъж седмично.

В статистика попадат и децата между 11 и 13 години. По този показател страната ни е на пето място, сочат данните от проучване на СЗО, които са приложени като мотиви от депутати от Обединени патриоти към внесените от тях поправки в Закона за здравето и в Закона за закрила на детето.

Патриотите са внесли предложения за забрана на пушенето на закрито на наргилета, независимо дали с тютюн или плодови смеси. Освен това те искат към съществуващата забрана за предлагане и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца, да се добавят и наргилетата, пише Dnes. Към момента употребата им не е ясно регламентирана в българското законодателство.

Много хора смятат, че пушенето на наргиле с нетютюневи смеси е безвредно, а модната тенденция сред младите за групово пушене води до вреди и за пасивните пушачи, смятат авторите на предложенията. Не е ясно какъв пазар ще засегне промяната, ако тя бъде приета, тъй като голяма част от смесите за тютюн, плодове и листа за наргилетата не се следят официално нито като продажби, нито като канали за дистрибуция.

Припомняме, че преди две години се заговори за забрана на наргилетата за деца. Въпреки широкото обществено обсъждане, което се проведе тогава от Здравното министерство, така и не се внесе поправки в закона по темата. Мотивите за забрана на наргилетата в закрити помещения на Обединени патриоти са същите като отпреди две години.

В мотивите на Патриотите е посочено още, че привържениците на наргиле вдишват същите вредни вещества както при цигарите, но въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. За разлика от цигарата, където пушенето трае пет минути, при наргилето то може да продължи до 45 минути и експозицията на токсични смеси е десет пъти по-голяма.

Вредните вещества, които се отделят при горенето, са въглероден диоксид, въглероден оксид, азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици. Всички те водят до увреждане на дихателната, сърдечно-съдовата система и зъбите, а пушачите на наргиле страдат по-често от хронична обструктивна белодробна болест и възпаление на венците, посочват още патриотите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments