Патриархът, Светият синод и премиерът ще обсъдят мерките за Великден

0
228
Патриарх Неофит
Патриарх Неофит. Снимка: Българска патриаршия

Патриарх Неофит, премиерът Бойко Борисов и митрополитите от Светия синод ще обсъдят мерките за сигурност по време на Великден. Вчера Бойко Борисов изрази опасенията си, че пикът на разпространението на болестта ще бъде именно по време на най-светлия християнски празник. Той подчерта, че заболеваемостта върви бавно нагоре в момента и затова се налага, ако може, да бъде създадена различна организация тази година, предаде „DarikNews“.

По време на срещата се очаква да бъде уточнен и начинът, по който ще бъде донесен от Йерусалим чудодейният Благодатен огън.

Всяка година в навечерието на Възкресение представители на Българската православна църква пътуват до Йерусалим. В последните години България го предава и на Северна Македония.

В края на март след среща на вицепремиера Томислав Дончев, ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и патриарх Неофит беше решено всички служби за Великден да бъдат на открито. Вярващите ще могат да влязат в църквите да запалят свещ, ако искат. Целта е да бъде предотвратено струпването на много хора. За реда ще следи полицията.

Самият патриарх Неофит призова преди няколко дни да се спазват изискванията на извънредното положение, а Светият синод отправи апел към хората да останат по домовете си.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments