Първите 52 общини, организирали подготовката за 4-годишните деца, взимат 1,5 млн. лева

0
99
Детска градина
Детска градина. Снимка: Архив

52 общини у нас ще получат 1,5 милиона лева за това, че са създали условия за въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за децата от 4-годишна възраст. Просветният министър Красимир Вълчев отбеляза, че мярката е част от усилията да бъдат включени повече деца ефективно в образователната система.

„Изследванията показват, че децата от уязвими групи, които са включени по-рано, имат много по-малко дефицити в знанията, по-голяма част от тях достигат до гимназиално образование и отпадат по-рядко от образователната система“, отчете още министър Вълчев.

След приетите през 2020 година законодателни промени, общините имат възможност в рамките на 3 години да решат кога да се включат, припомни още ресорният министър.

Отпуснатата сума ще гарантира подготовката на 4000 деца. За настоящата година са предвидени общо 36 млн. лв. за издръжка на 4-годишните деца в градините.

Припомняме, че през 2020 г. Народното събрание прие окончателни промени в Закона за училищното и предучилищно образование, според които 4-годишните деца ще подлежат на задължителна предучилищна подготовка. Предвижда се тя да стане задължителна най-късно до 2023 година. Според законовите промени, ако в дадено населено място са осигурени условия за осъществяване на обучението, което значи достатъчно места в детските градини за четиригодишните, то може да стартира и по-рано.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments