Парламентът отхвърли забраната за пушене на наргиле на закрито

0
57
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Парламентът отхвърли забраната за пушене на наргиле на закрито. Причината за това са европейски разпоредби. Те биха били нарушени, ако се приемат промените в закона във вида, в който са внесени от депутатите от Национален фронт за спасение на България, предаде „Днес.бг“.

Шефката на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дариткова е поискала становище от Европейската комисия за нуждата от актуализиране на настоящите разпоредби. Потърсила и мнението на Министерството на икономиката. Отговорът на Брюксел бил, че поправките ще нарушат част от европейските разпоредби. Това пък не позволява на закона да се изпълнява.

Приемането на измененията би могло да доведе и до стартиране на наказателна процедура срещу страната ни и много сериозни санкции. По мнение на Дариткова подобни промени трябва да се внасят от правителството, а не да бъдат правени от депутати.

Увеличиха се и глобите, които се налагат на търговци, продаващи цигари на непълнолетни, както и за собствениците на заведения, които допускат да се пуши на закрито.

До този момент наказанията за юридически лица беше от 500 до 1500 лв. при първо нарушение и от 3000 до 10 000 лв. при второ такова.

За еднолични търговци вече ще е глоба от 300 до 500 лева и имуществена санкция от 1000 до 1500 лв. За неспазване на закона от юридическо лице ще бъде от 3000 до 5000 лв.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments