Париж отзова посланика си в Рим

0
46
Лиуджи ди Майо. Снимка: wikimedia commons
Лиуджи ди Майо. Снимка: wikimedia commons

Франция отзова своя посланик в Италия за разговори в четвъртък, заявявайки, че кризата в отношенията между двете страни е „безпрецедентна“ от края на Втората световна война.

Дипломатическият спор се породи, след като италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо се срещна с френски протестиращи „жълти жилетки“ близо до Париж във вторник. Франция веднага се оплака от „неоснователни атаки и необичайни претенции“ от страна на италианските лидери и предупреди Ди Майо да не се намесва в политиката на страната, предаде „Ройтерс“

Ди Майо публикува своя снимка в Туитър с група от протестиращите „жълти жилетки“. „Вятърът на промяната прехвърли Алпите„, гласи съобщение към снимката.

Отношенията между двете страни са напрегнати, след като популистката партия „Пет звезди” в Италия и крайнодясната „Лига“ сформираха коалиционно правителство през юни 2018 година.

Двете правителства се сблъскаха по редица въпроси, включително имиграцията. Италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че иска да „рестартира“ отношенията с Франция, но това трябва да се случи с усилия от страна на Франция – например да не бъдат изблъсквани мигранти обратно в Италия, след като пресекат границата, да се спрат продължителните гранични проверки, пречещи на трафика, и да бъдат предадени близо 15 италиански крайнолеви бунтовници. Салвини, който се опитва да организира крайнодесен фронт в ЕС срещу привържениците на европейската интеграция, отправи остри нападки срещу френския президент еврофил в перспективата на изборите за Европейски парламент през май. Той изрази по-рано надежда френският народ скоро да се освободи от „един много лош президент“.

Макрон може повече да не ни е събеседник (в бъдеще). Подкрепата му е по-малко от 20 процента. Надявам се, че френският народ скоро ще може да направи различен избор„, заяви Салвини миналия месец в интервю за италианското държавно радио РАИ.

Външното министерство в Париж обвини Рим, че властите там от няколко месеца са взели „Франция… на прицел на повтарящи се, неоснователни атаки и скандални изявления“. „Да имаме несъгласия, е едно, но да се манипулират отношения за предизборни цели, е друго.

Всички тези действия създават сериозна ситуация, която повдига въпроси за намеренията на италианското правителство към Франция„, продължава изявлението. Външното министерство също така призова Италия да „действа, за да си върне отношенията на приятелство и взаимно уважение„, каквито подобават на „общата история и съдба„.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments