Пълнени чушки с яйце и сирене – вкусът на българското детство

Класическа рецепта, която носи уют, аромат и спомени

0
1098
Пълнени чушки с яйце и сирене
Пълнени чушки с яйце и сирене. Снимка: Искра.бг

Сред множеството рецепти, които ни връщат в безгрижните дни на детството, пълнените чушки с яйце и сирене заемат особено място в сърцето на българина. Това е едно от онези ястия, които не блестят със сложност, но носят усещане за уют, дом и любов. Приготвянето им е бързо, съставките са достъпни, а резултатът – безотказно вкусен.

Необходими продукти (за 4 порции):

ads

8 средни по размер зелени или червени чушки (по желание – капия)
300 г краве сирене
5 яйца
1 с.л. брашно (по избор – за по-гъста смес)
1/2 връзка пресен магданоз (по желание)
1 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
Сол – на вкус (в зависимост от солеността на сиренето)
Олио за намазване на тавата

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на чушките: Измийте чушките, отрежете капачетата и внимателно изчистете семките. Ако искате да запазите капачетата за по-декоративен вид – запазете ги.
  2. Приготвяне на плънката: Натрошете сиренето в купа. Добавете яйцата и разбъркайте добре. По желание, добавете лъжица брашно за по-плътна консистенция. Поръсете с черен и червен пипер. Ако обичате пресни подправки, нарежете на ситно магданоз и го добавете към сместа.
  3. Пълнене: Напълнете всяка чушка до около 90% от обема ѝ, тъй като при печене сместа леко се надува. По желание, затворете с капачетата.
  4. Подреждане и печене: Наредете чушките в тава, леко намазана с олио. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30–35 минути, докато чушките омекнат и придобият златиста коричка отгоре.
  5. Сервиране: Поднесете топли, със свежа салата или айрян. Чудесни са и на следващия ден – охладени или претоплени.

Малко история и емоция

Пълнените чушки с яйце и сирене са част от златния репертоар на българската домашна кухня. Те не се срещат често по ресторанти, защото са запазена марка на семейната трапеза. Често ги свързваме с лятото – когато градината е пълна с пресни чушки – или с обяда при баба, където ароматът им се носи отдалеч.

Съвет от редакцията:

Ако искате по-засилен вкус, може да добавите щипка риган или настъргано сирене тип „кашкавал“ върху всяка чушка преди печене. А за още по-златиста коричка – запечете финално на горен реотан за 3 минути.

А вие как ги приготвяте у дома? Споделете ни своята тайна съставка или спомен, свързан с тази любима рецепта!

Присъединете се към нашия Телеграм

Чушки бюрек с доматен сос – вкусът на лятото, който не остарява

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments