Пълен разгром на „Ислямска държава“ до седмица обеща Тръмп

0
59
Бойци на "Ислямска държава" в Дарзаб. wikimedia commons
Бойци на "Ислямска държава" в Дарзаб. wikimedia commons

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че територията под контрол на „Ислямска държава в Сирия и Ирак, може да бъде „100%“ освободена още следващата седмица.

Ще бъде обявено, най-вероятно през следващата седмица, че контролираме 100% от халифата„, каза той на среща на коалиционните партньори, предаде Би Би Си. Тръмп добави, че иска да изчака официалното потвърждение.

Американските военни и разузнавачи твърдят, че „Ислямска държава“ може да си възвърне позициите ако няма траен натиск срещу тероризма.

Тръмп шокира коалиционните съюзници през декември, когато заяви, че групата е победена, и че иска да изтегли американските войници от региона в рамките на 30 дни. По-късно той забави оттеглянето след няколкото оставки на ключови служители в отбраната и силни критики от републиканци и съюзници в чужбина.

Глобалната коалиция срещу „Ислямска държава“, която вече наброява близо 80 държави, беше сформирана през 2014 г., след като групата превзе големи територии в Ирак и Сирия и започна да извършва терористични нападения извън региона.

Тяхната земя е изчезнала„, каза Тръм на конференция във Вашингтон в сряда. „Халифатът на „Ислямска държава“ е унищожен.“ Американският лидер благодари на коалиционните партньори, като каза: „Ще работим заедно в продължение на много години.

Държавният секретар Майк Помпео обеща, че САЩ ще продължат да се борят с „Ислямска държава“, въпреки изтеглянето на войски от Сирия. Той нарече изтеглянето на войските „тактическа промяна … не промяна в мисията“ и каза, че светът навлиза в „ера на децентрализиран джихад„.

„Ислямска държава“ със сигурност е загубила контрол над по-голямата част от територията си, включително нейните крепости Мосул в Ирак и Рака в Сирия. Бойните действия обаче продължават в североизточна Сирия, където ръководените от кюрдите сирийски демократични сили (СДС) твърдят, че през последните седмици са заловили десетки чуждестранни бойци.

Във вторник ръководителят на Централното командване на САЩ генерал Джоузеф Вотел заяви пред Сената, че до 1 500 бойци от „Ислямска държава“ се намират на територия от 20 кв. мили (52 кв. км) на границата на Сирия с Ирак.

Групата все още има „лидери, бойци, помощници, ресурси и идеология, която подклажда усилията им„, каза Вотел.

В същото време се появи доклад на Централното командване, в който се казва, че без непрекъснат натиск „Ислямска държава“ „вероятно ще се възроди в Сирия в рамките на шест до дванадесет месеца„.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments