Пакистан забранява китайското приложение TikTok заради незаконно съдържание

0
136
Приложението Тик Ток на телефон.
Тик Ток. Снимка: Пиксабей

Пакистан блокира китайското приложение за социално споделяне на видео TikTok, заявявайки, че компанията не е изпълнила напълно инструкциите за разработване на ефективен механизъм за контрол на незаконно съдържание, информира “Асошиейтед прес”.

В изявление Пакистанският телекомуникационен орган (PTA) съобщи в петък, че е предприел стъпката, след като е получил жалби срещу “неморално и неприлично” съдържание в платформата за споделяне на видео.

PTA заяви, че с оглед на оплакванията и характера на съдържанието, което се публикува последователно в TikTok, на компанията е издадено последно предупреждение и е дадено значително време за отговор и спазване на инструкциите и насоките.

Въпреки това TikTok “не спази напълно инструкциите на PTA”, вследствие на което властта реши да го забрани в Пакистан.

Малко след забраната приложението започна да показва празен интерфейс без зареждане на текст или изображения.

Пакистан има близки отношения с Китай. Телекомуникационният орган държеше вратата отворена за връщане на TikTok, казвайки, че “е отворена за ангажименти” и ще преразгледа решението си, ако TikTok разработи механизъм за модериране на съдържанието.

Отдавна приложението е обект на няколко жалби и съдебни петиции, призоваващи за забраната му в Пакистан. През юли PTA заяви, че е издала “последно предупреждение” на TikTok да премахне “нецензурно и неморално съдържание”.

Приложението за видео споделяне, което е собственост на китайската технологична компания ByteDance, е третото най-теглено приложение през последната година след WhatsApp и Facebook, като бележи значителните почти 39 милиона пъти в Пакистан.  По-рано приложението беше забранено от Индия и САЩ за нарушаване на правилата и там.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments