Пакистан е свалил два индийски самолета над Кашмир

0
262
Изтребител "Мираж" 2000. Снимка: wikimedia commons
Изтребител "Мираж" 2000. Снимка: wikimedia commons

Пакистан твърди, че е свалил два самолета на индийските военновъздушни сили в своето въздушно пространство в Кашмир и е арестувал един пилот на земята, предаде Би Би Си.

Военният говорител на Пакистан генерал-майор Асиф Гафор заяви, че един от самолетите е паднал в контролирана от Пакистан територия, а другият е паднал на територията на Индия. По информация на катарската телевизия „Ал Джазира“ падането на единия от самолетите е било свързано с технически неизправности.

В ранния следобед индийските власти обявиха, че са загубили един изтребител „МиГ“ 21 и пилотът е в неизвестност.

Във вторник Индия започна военновъздушни удари срещу екстремисти в Пакистан.

Тези нападения бяха отмъщение за войнствено нападение срещу индийски войски в управлявания от Индия Кашмир, обявиха индийските власти.

Полицейски служители в Кашмир заявиха, че двама индийски пилоти и един цивилен гражданин са загинали, след като самолет на индийските военновъздушни сили се е разбил в Кашмир, но не са потвърдили дали самолетът е бил свален от пакистански сили, предаде „Ройтерс“.

Индия твърди, че три пакистански самолета са влезли в индийското въздушно пространство, преди да бъдат прихванати и принудени да се върнат обратно.

Индийските военновъздушни сили наредиха главното летище на Кашмир в Сринагар, заедно с поне още три в съседни райони, да бъдат затворени заради двата инцидента.

Във вторник вечерта Пакистан започна обстрел с оръжия с тежък калибър по близо 15 цели по де факто границата в Кашмир, известна като „Линия за контрол“, заяви говорител на индийските отбранителни сили.

Карта на Кашмир с контролираните зони от Индия, Пакистан и Китай. Източник: wikimedia commons
Карта на Кашмир с контролираните зони от Индия, Пакистан и Китай. Източник: wikimedia commons

И Индия, и Пакистан претендират за целия Кашмир, но контролират само части от него. Двете страни са водили три войни и ограничен конфликт след независимостта си от Великобритания през 1947 г. – и всички с изключение на един са били заради Кашмир.

Сблъсъците между Индия и Пакистан

Октомври 1947: Първата война между Индия и Пакистан за Кашмир само два месеца след като те станаха независими нации.

Август 1965: Съседите водят друга кратка война за Кашмир.

Декември 1971: Индия подкрепя кандидатурата на Източен Пакистан за независимост. Индийските военновъздушни сили извършват бомбардировки в Пакистан. Войната завършва със създаването на Бангладеш.

Май 1999: Пакистански войници и бойци превземат индийски военни постове в планините Каргил. Индия започва въздушни и наземни удари и пакистанските сили са отблъснати.

Октомври 2001: Опустошителна атака на държавната асамблея в управлявания от Индия Кашмир убива 38 души.

Ноември 2008: Координирани атаки на главната гара в Мумбай, луксозни хотели и еврейския културен център убиха 166 души. Индия обвинява базираната в Пакистан група „Лашкар-е-Тайба“.

Януари 2016: След четиридневна атака над индийската въздушна база в Патанкот загиват седем индийски войници и шестима терористи.

18 септември 2016: Атака на военна база в Ури в управлявания от Индия Кашмир убива 19 войници.

30 септември 2016: Индия твърди, че е извършила „хирургически удари“ срещу терористи в пакистански Кашмир. Исламабад отрича за ударите.

 

Очаквайте подробности на Искра.бг!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments