Индия нанесе въздушни удари в Пакистан

0
172
Изтребител
Изтребител "Мираж" 2000. Снимка: wikimedia commons

Индия е извършила въздушни бомбардировки над оспорваната линия за прекратяване на огъня в Кашмир за пръв път от войната с Пакистан през 1971 г., твърдейки, че е ударила голям военен тренировъчен лагер, предаде в.“Гардиън“.

Индийският външен министър Виджай Гохале, каза на брифинг, че Делхи е получил надеждна информация, че военизираната група „Джайш-е-Мохамед“ (ДжеМ), която уби 40 индийски служители по сигурността в самоубийствен атентат по-рано този месец, е обучавала бойци за подобни атаки в същия лагер.

Пред лицето на непосредствена опасност бе абсолютно необходимо да нанесем превантивен удар„, каза Гохале.

Все още не е известно колко сериозна е била атаката или нейната основна цел е да успокои гнева сред индийското население след самоубийствения атентат от 14 февруари.

Пакистан, който обяви за нахлуването на индийски изтребители рано във вторник сутринта, каза, че самолетите са стигнали до четири мили в рамките на територията на страната, преди да бъдат отблъснати.

Говорителят на пакистанските въоръжени сили генерал-майор Асиф Гафор заяви, че индийските джетове са пуснали бомбите си в празни гори.

Пакистанският премиер Имран Хан каза, че твърдението на Индия, че е ударила терористичен тренировъчен лагер, е „самообслужваща, безотговорна и фиктивна претенция“.

Това действие е … за вътрешното потребление в изборната среда, поставяйки регионалния мир и стабилност в сериозен риск„, каза Хан, позовавайки се на общите избори в Индия, които започват след два месеца.

Той каза, че чуждестранни и местни журналисти ще бъдат отведени на мястото на предполагаемите бомбардировки, „за да видят фактите на място“.

Атаката идва след близо две седмици дипломатически спорове между двете ядрени сили заради самоубийствения атентат, за който Индия твърди, че Пакистан е пряко замесен. „Джайш-е-Мохамед“ е базирана в Пакистан, но Исламабад отхвърля всякаква отговорност за нападението.

Според индийски медии 12 самолета „Мираж“ нанесли удари през нощта срещу лагери на бунтовническата ислямистка групировка „Джаиш е Мохамад“ на пакистанска територия, при което има около 200 жертви.

Според индийски министър, цитиран от ДПА, премиерът Нарендра Моди е дал зелена светлина на армията да отвърне на нападението срещу индийски военни на 14 февруари.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments