Отстраниха рядък тумор на мъж в Интегралния център към УМБАЛ-Пловдив

0
101
Операция
Операция. Снимка: УМБАЛ-Пловдив

Много рядък тумор е бил отстранен успешно от носната кухина на 46-годишен мъж в Интегралния център към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Операцията е била извършена от изпълнителния директор на болницата и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицински университет Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов.

Пациентът е пристигнал в Клиниката по УНГ болести с обилно кръвотечение, без придружаващи заболявания, които да го провокират. Веднага са били направени пълни кръвни изследвания, които не са показали съществени отклонения.

При осъществената ендоскопия на носната кухина се установява ливидна туморна формация в областта на лявата носна кухина, която е силно кръвоснабдена и в близост до черепната основа. Това е наложило да се направят подробни образни изследвания.

„Приложението на добре структурирана предоперативна образна и клинична диагноза гарантира отлични оперативни възможности за успешно хирургично лечение.“, казват специалистите от Интегралния център.

Под обща анестезия с помощта на ендоскопски оптически подкрепен ендоназален подход бе премахната изцяло туморната формация с отлично представяне на граничните зони на тумора, както и детайлно представяне на съседни структури и кръвоносни съдове.

След успешната операция, пациентът е имал кратък възстановителен период и само за 3 дни е изписан без оплаквания от клиниката.

Туморът „гломангиоперицитом“ се среща рядко и представлява едва 0,5% от всички синоназални образувания. Има злокачествен характер, но е изключително резистентен на химиотерапия и лъчетерапия. Засяга по-често жени, на възраст около 70 години, което прави случая още по-рядък.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments