Отпуснати са още над 2,4 млн. лева за безплатна почивка на ученици

0
22
Деца на море
Деца на море. Снимка: Pixabay

Правителството одобри 2 422 000 лева за 6258 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“. Те са разпределени в 570 групи. Придружават ги 662 учители или други педагогически специалисти. Това съобщиха от правителствения пресцентър.

Средствата се разпределят между 236 училища – 216 общински и 20 държавни. Тези за общинските училища се отпускат по бюджетите на общините, а за държавните – по бюджетите на Министерството на образованието и науката /МОН/, Министерството на младежта и спорта и на Министерството на културата. Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в МОН се представи по електронен път сключеният договор с туроператор.

На 14 юли правителството одобри други 997 850 лева за 2577 ученици, които ще бъдат придружавани от 274 ръководители. За всеки участник в пътуването е осигурен 6-дневен туристически пакет в размер на 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности. Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните две учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Първият етап от кандидатстването по програмата продължава до 31 юли догодина. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 млн. лв. не е изразходван, училищата могат да кандидатстват пак с до общо 165 участници до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments