Над 2500 ученици и 274 учители отиват на безплатна почивка на морето

2
484
Деца на море
Деца на море. Снимка: Pixabay

997 850 лева бяха одобрени от правителството за 2577 ученици, които заминават на лятна почивка по Националната програма „Отново заедно“. Те ще бъдат придружени от 274 учители или други педагогически специалисти. Това са заявките, одобрени от Министерството на образованието и науката (МОН) до 30 юни.

Финансирането се отпуска по бюджетите на общините. Парите ще стигнат до училищата следващата седмица. Средствата се разпределят между 103 училища – 95 общински и 8 държавни. Те представляват 70% от заявената от училищата обща сума на базата на подадените формуляри. Останалите 30% ще се изплатят, когато в МОН се представи по електронен път сключеният договор с туроператор.

Същевременно просветното министерство получава много нови заявки за участие в „Отново заедно“. От 1 до 8 юли са одобрени още 238 училища с 6271 ученици и 664 ръководители на групи. След 8 юли досега са поискали да се включат нови 140 училища. Техните документи се обработват в момента. За финансирането на тези пътувания ще има следващо постановление на Министерския съвет.

За всеки участник в пътуването е осигурен 6-дневен туристически пакет на стойност 500 лв. Офертата включва настаняване с 5 нощувки, храна, транспорт, застраховка и допълнителни дейности.

Целта на програмата е да насърчи възстановяването на комуникацията между учениците и да преодолее изоставането в социализацията им заради неприсъственото обучение през последните 2 учебни години. Очаква се тя да помогне също за обогатяване на културата на децата и да стимулира тяхната физическа активност.

Първият етап от кандидатстването по „Отново заедно“ продължава до 31 юли. Ако след тази дата предвиденият за програмата бюджет от 15 милиона лева не е изразходван, училищата могат да кандидатстват пак с до общо 165 участници до 1 септември или до изчерпване на финансовия лимит.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Gluhkina
Gluhkina
2 години по-рано

Поправете заглавието. Учителите не отиват на почивка,а са на работа и отговорността им към децата е голяма.

Изумена
Изумена
2 години по-рано

До Автора на статията-марш обратно в университета да се научите как се дават заглавия! Как така, човек който е 24 часа нащрек за децата, е на почивка????!!!!!!