Отпадат още ограничителни мерки, в страната ще се влиза по три начина от 1 май

0
582
Проф. Костадин Ангелов
Снимка: Проф. Костадин Ангелов. Facebook

Правителството в оставка ще разхлаби още противоепидемични мерки. Това стана ясно на извънреден брифинг на здравните власти. От утре ще бъдат разрешени груповите занимания в езиковите центрове и школите. Освен това приоритетни оставили областите здравеопазване, образование, култура и спорт. Затова от 10 май ще бъде издадена заповед за присъствието на повече ученици в училище. За точните параметри на разпоредбата се чака предложение от министъра на образованието в оставка, съобщи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

В същото време извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на месец май. Стадионите пък ще бъдат отворени за публика още от утре. Фенове ще се допускат само на открито. Ще може да се използва 30% от капацитета на трибуните. Но не може да има повече от 1000 души в един сектор.

Решено е и как ще се влиза в страната. От 1 май това ще става с отрицателен резултат от PCR или антигенен текст, с ваксинационен сертификат или с документ за преболедуване на коронавирусната инфекция.

Здравните власти отправиха и препоръки за Великденските празници. Храмовете ще бъдат отворени, защото гражданите имали нужда и от духовен живот, но в тях трябвало да се спазва дистанция от 1,5 метра. Освен това трябва да има дезинфектанти на входовете, да се проветрява и потокът от хора да бъде регулиран.
Ангелов препоръча да не се целуват иконите, а върбовите клонки да се раздават извън църквите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments