Отпада Механизмът за сътрудничество и проверка на ЕК и за Румъния

0
20
Европейска комисия
Европейска комисия. Снимка: Pixabay

Европейската комисия /ЕК/ отчете, че Румъния е изпълнила в задоволителна степен показателите по Механизма за сътрудничество и проверка /МСП/, съобщиха от Представителството на ЕК у нас. 

Комисията счита, че напредъкът, постигнат от Румъния, е достатъчен за изпълнението на ангажиментите по МСП, поети към момента на присъединяването ѝ към Европейския съюз /ЕС/, и че процесът по покриването на всички показатели може да бъде успешно приключен. Отсега нататък Комисията вече няма да наблюдава или да докладва за Румъния в рамките на МСП, но мониторингът ще продължи в рамките на годишния цикъл в областта на върховенството на закона. Докладването ще бъде консолидирано в годишния доклад на Комисията относно върховенството на закона, какъвто е случаят за всички държави членки.

МСП беше създаден при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. с цел наблюдение на напредъка в областта на съдебната реформа, корупцията и организираната престъпност.

В доклада по МСП от октомври 2019 г. се стигна до заключението, че България е изпълнила задоволително останалите препоръки по МСП, че е постигнала достатъчен напредък в изпълнението на ангажиментите си към момента на присъединяването си към ЕС и че процесът по покриването на всички показатели може да бъде успешно приключен.

Оттогава България вече не е обект на мониторинг или докладване по МСП и се наблюдава в рамките на годишния цикъл на върховенството на закона, и по-конкретно в годишния доклад на Комисията относно върховенството на закона.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments