Отмениха глоба на шофьор, летял с близо 240 км/час

0
131
Аутобан. Снимка: Pixabay.
Аутобан. Снимка: Pixabay.

Пловдивският районен съд отмени глоба от 1050 лв. на мъж, хванат да шофира по автомагистрала „Тракия“ с превишена скорост от почти 240 км/час и отсъди глоба в размер на 600 лв. на „Пътна полиция“ за компенсация на шофьора. Това станало, след като водачът оспорил издадения му повторно електронен фиш, информират от „24 часа“.

На 19 август 2019 г. мъжът карал с превишена скорост „Мицубиши“-то си по магистралата в посока от София към морето. В района около Пловдив пътен патрул с камера го заснела с отчетена скорост 239 км/ч. При фиша за 850 лв., който първоначално му е бил издаден, става ясно, че снимката е била направена на 108 километър от аутобана. Впоследствие документът е бил анулиран и написан повторно под същия номер. Във втория фиш се посочва, че заснемането е било на 107.600 км., скоростта – 235 км/ч., а санкцията в размер на 1050 лв. 

Повторно издаденият фиш бил оспорен в съда от шофьора на автомобила като необоснован и незаконосъобразен. Той посочва, че самата конструкция на управляваното от него превозно средство не притежава възможностите да развие толкова висока скорост. Магистратите приели възраженията и глобата била отменена. Водещият аргумент е, че повторното издаване на нов фиш нарушава правата на жалбоподателя по груб и неоснователен начин. Решението определя, че административно-наказателният орган е превишил правомощията си.

Като втора обосновка за нецелесъобразността на фиша в полза на водача е сбърканата позиция на камерата с 300 метра.

Съдебният процес отсъжда глоба от 600 лв., която ОДМВР-Пловдив ще трябва да плати на нарушителА. Това е стойността на сумата, заплатена за адвокатски хонорар.

Анулирането на вече написан фиш и издаването на нов е недопустимо“То е все едно да прочетеш присъда, да я отмениш и да постановиш нова, защото наказанието на предишната ти се е сторило малко”, посочиха като пример от съда.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments