Отлага ли се така очакваният рестарт на туризма?

0
251
Летище
Снимка: Pixabay

Отложен е за неопределен период от време така очакваният и желан рестарт на туристическия сезон. Оборотът на редица търговски звена като хотели, ресторанти, пътнически агенции и прочее, е равен на числа, близки до нула.

Бизнесът търпи поражение след поражение. Неимоверни са усилията, костващи на фирмите да опитат да останат на повърхността и да не загубят кадрите си. Някои от заетите в пострадалите сектори насочват силите си към други дейности, защото вече не виждат надежда и сигурно препитание в досегашната си работа, определяйки я по-скоро като безперспективна

Бранимир Миланов, който е заместник-председател на Българската хотелиерски и ресторантьорска асоциация (БХРА), определя изминалата 2020 като „доста сложна, доста трудна година“. Причината е, че редицата отваряния, последвани от нови затваряния, са предизвикали турбуленция, която е повлияла по-скоро негативно на цялата картинка.

„Малките хотелчета в малките населени места от Бургас на юг и от Варна на север се радваха на доста добра заетост, защото основните клиенти, които посетиха тези места, бяха българи“, отбеляза Миланов пред „БНР“.

Според Атанас Димитров, също заместник-председател на БХРА, главната цел, към която е необходимо да се насочат всички, това е запазването на служителите, които ще гарантират същото високо качество, когато кризата отмине. Не трябва да се подценява значимостта на труда, положен в посока „работниците да бъдат компенсирани“, изтъкна той.

Рецепция
Снимка: Pixabay

„Страхът от заразяване е голям. Консумацията и потреблението е на санитарния минимум“, допълва Димитров и посочва, че голяма част от колегите му, вероятно близо 30%, са притеснени и са отказали да упражняват професията.

„На онези, които успяха все пак да се преборят, на онези, които успяха да направят невъзможното – награждаваме собственици и мениджъри, награждаваме хора, които се приспособиха и успяха да съхранят и бизнеса, да развият и иновативни продукти“, сподели Бранимир Миланов по повод годишните отличия на Асоциацията.

Браншовиците пледират към общините да бъдат опростени таксите смет, сгради, тротоарни права и общински наети площи за времето, когато търговските звена не извършват своята дейност.

„Протягайки ръка към бизнеса и успявайки да го съхранят по места, той ще продължи да носи „златни яйца“ в бъдеще“, заключи Атанасов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments