От СДВР предупреждават: Внимавайте при обаждане от банков служител

0
20
Телефонна измама
Телефонна измама. Снимка: Районна прокуратура; Архив

От Столичната дирекция на вътрешните работи /СДВР/ алармираха за нов вид измама. Властите предупреждават да бъдем особено особено бдителни и внимателни при получаване на телефонно обаждане, в което от отсрещната страна се представя за банков служител.

В последните месеци са регистрирани множество сигнали от граждани за измами и опити за измамни схеми на територията, обслужвана от СДВР. Извършителите на подобен род престъпление се обаждат по телефона на граждани и се представят за служители на различни търговски банки. Под различни предлози се опитват да получат информация за издадените на тяхно име банкови карти, потребителски имена и пароли за електронно банкиране. Впоследствие реализират плащания без знанието и съгласието на титулярите.

В тази връзка от СДВР напомнят, че банковите институции нямат практика да изискват чрез телефонно обаждане или имейл кореспонденция предоставянето на лични данни от свои клиенти. За да бъде ефективна превенцията срещу подобен тип престъпления, при получаване на подобно обаждане, моля сигнализирайте служителите на реда.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments