От МОСВ наредиха: Кметовете ще следят за незаконни сметища

0
66
Емил Димитров
Снимка: Архив

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров изпрати писмо до кметовете и областните управители, в което настоява за засилен контрол с цел предотвратяване на нерегламентираното съхранение на отпадъци и тяхното изхвърляне на нерегламентирани места.

Писмото е във връзка със зачестилите случаи на изхвърляне на боклук на неразрешени места. Освен това е свързано със засиления контрол и проверки на държавни институции, в това число Регионалните инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/, МВР и ДАНС, предаде „Dnes.bg“.

От МОСВ твърдят, че са предприели поредица от мерки за подобряване на ефективността по границата на страната и Европейския съюз, за да се предотврати незаконния внос на отпадъци.

Освен това чрез РИОСВ са били предприети действия по контрола на площадки и съоръжения. Писмото е насочено към местните власти, защото отговорността за недопускането на изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за това места и създаване на незаконни сметища е на кмета на съответната община.

В правомощията на областните управители пък е да координират работата на структурите на изпълнителната власт и техните администрации по отношение на провеждането на държавната политика по опазване на околната среда, припомниха от МОСВ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments