От днес се прилагат нови енергийни етикети в Европейския съюз

0
102
Европейски съюз, флаг. Снимка: wikimedia commons
Снимка: wikimedia commons

От днес се прилагат нови енергийни етикети в Европейския съюз. Мярката важи както за магазините, така и за интернет сайтовете за търговия на дребно. От Европейската комисия обясниха, че целта е да се подпомогнат потребители да намалят сметките си за енергия и въглеродния отпечатък. 

Новите етикети първоначално ще се прилагат за четири категории продуктихладилници и фризери, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори). На 1 септември те ще бъдат последвани от нови етикети за електрическите крушки и лампите с фиксирани светлинни източници, а през следващите години ще последват и други продукти.

Като се има предвид, че все повече продукти по сега действащата скала получават класове A+, A++ или A+++, най-важната промяна е връщане към по-опростена скала A—G. Тази скала е по-строга и е проектирана така, че много малко продукти могат да постигнат първоначално клас „А“, оставяйки място за включване в бъдеще на по-ефективни продукти.

Сега, продуктите с най-висока енергийна ефективност, които понастоящем се предлагат на пазара, ще бъдат етикетирани най-често като „B“, „C“ или „D“. В етикетите ще бъдат включени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни на ЕС, което ще позволи на потребителите да намерят повече информация за продукта.

От днес влизат в сила и редица нови правила за екопроектиране и по-специално това се отнася за задължението на производителите да поддържат на склад резервни части в продължение на няколко години, след като техните продукти вече не са на пазара. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments