От „Amnesty International“ призоваха: Израелските власти да спрат с незаконните убийства и изтезания на палестинци

0
115
Флаг на Израел
Флаг на Израел. Снимка: Pixabay

Израелските власти трябва да сложат край на незаконните убийства, умишлените наранявания, произволните арести, изтезанията и всички други видове малтретиране, преследване и колективни наказания срещу палестинци, сред които и много деца. Това заявиха от международната неправителствена независима организация „Amnesty International“ в публично изявление, публикувано днес.

Последното подобно престъпление е от днес. При него журналистката Ширин Абу Акле беше простреляна в главата, докато отразяваше израелската военна атака в град Дженин, в северния окупиран Западен бряг.

Има убити или ранени палестинци в резултат на използването на прекомерна сила от израелските власти по време на полицейски протести или извършване на обиски и арести. Предполага се, че някои палестинци са били убити при извънсъдебни екзекуции, които според международното право представляват престъпление.

„Убийството на ветеран журналистката Ширин Абу Аклех е кърваво напомняне за смъртоносната система, при която Израел заключва палестинци. Страната убива палестинци постоянно и безнаказано. Колко още трябва да бъдат убити, преди международната общност да се задейства и да потърси отговорност от Израел за продължаващите престъпления срещу човечеството?“, попита Салех Хигази, заместник-директор на „Amnesty International“ за Близкия изток и Северна Африка.

Насилието в страната ескалира откакто израелският премиер Нафтали Бенет встъпи в длъжност на 21 юни 2021 г., като през месеците март и април се наблюдава най-голям брой убити палестинци и израелци извън въоръжените военни действия в Израел и окупираните палестински територии /ОПТ/ спрямо всички 2 месеца от 2008 г. Между 21 юни 2021 г. и 11 май тази година израелските сили убиха най-малко 79 палестинци, включително 14 деца в ОПТ според данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси /UNOCHA/ и доклади на „Amnesty International“. През март израелските сили убиха 12 палестинци, включително 3 деца. Друг палестинец беше убит от израелски заселник. През април 2022 г. израелските сили убиха най-малко 22 палестинци, включително 3 деца, според данни на „Amnesty International“. При отделни атаки от 22 март на въоръжени палестински лица са били убити 18 души в градове в Израел.

Тревожната ескалация на сериозните нарушения идва в момент, когато висши израелски служители заплашиха с по-нататъшно насилие срещу палестинците. След настоящата ескалация, израелските правителствени служители, включително премиерът Бенет, направиха множество изявления, които подбуждат към насилие и насърчават използването на незаконна сила. Други политици също открито призоваха към насилие, подчертавайки степента на институционализираната дискриминация на Израел срещу палестинците. Докато палестинските власти на Западния бряг осъдиха всички палестински атаки срещу израелски цивилни, говорители на някои палестински въоръжени групировки насърчиха подобни нападения.

„Държавите по света имат морална и правна отговорност да предприемат незабавни действия, за да сложат край на продължаващите престъпления, извършвани от Израел срещу палестинците. Прокурорът на Международния наказателен съд трябва да определи пътя към справедливостта и истината, за да сложи край на безнаказаността, която насърчава тези продължаващи престъпления“, каза Хигази.

От „Amnesty International“ са разговаряли с 9 свидетели, 3-ма адвокати, представляващи палестински задържани, в допълнение са направили обзор на видео и фотографски доказателства, извършени са полеви наблюдения и е била събрана информация от организации за правата на човека, така че да се анализират модели на незаконни убийства, произволно задържане и изтезания на палестинските общности. „Amnesty International“ също така е потвърдила информацията за фатални атаки срещу цивилни в Израел от въоръжени палестински лица.

Убийството на палестински деца

От началото на тази година до 8 май израелските въоръжени сили убиха 8 палестински деца по време на обстоятелства, които изглеждат незаконни, сочат изследвания на „Amnesty International“. Освен това въоръжен заселник е убил палестинско дете през този период.

На 13 април 2022 г. израелските сили стреляха по 16-годишния Кусай Фуад Мохамад Хамамра, докато контролираха протест на палестинци близо до входа на Хусан, град близо до Витлеем. Според правозащитната организация „Defense for Children International Palestine“ младежът е бил прострелян множество пъти.

В свое изявление Израелската армия твърди, че човек в Хусан е бил прострелян, след като е хвърлил коктейл Молотов по израелски войници, които не са били ранени.

„Видях кръвта на мястото, където беше застрелян. Беше като когато заколиш овца. Никой не можеше да се приближи заради стрелбата. Той имаше мечти. Имах мечти за него. Сега тях ги няма.“, сподели майка му Амина Хамамра.

Брутални нападения срещу джамията Ал Акса

По време на Рамадан, който започна на 3 април и беше до 8 май, израелските власти ограничиха достъпа на мюсюлмански поклонници до джамията ал-Акса в Източен Йерусалим и създадоха полупостоянни контролно-пропускателни пунктове, за да блокират достъпа по пътищата, които водят до храма.

Израелската полиция брутално атакува богомолци в и около джамията и използва насилие, за да прекрати събиранията. Според Палестинското общество на Червения полумесец, на 15 април израелската въоръжена полиция е задържала повече от 400 палестинци, много от които деца, след шестчасова ескалация, при която най-малко 150 палестинци бяха ранени от гумени куршуми и пребити с палки.

Очевидци коментират, че полицаите са се целили в горната част на тялото, включително лицето, гърба и гърдите, когато са стреляли с гумени куршуми. Те са били насочени към журналисти, парамедици, жени, възрастни хора и мъже с увреждания. Един очевидец разказва:

„Спешни лекари поставиха палатка пред джамията, като и тя беше обстрелвана от гумени куршуми. Простреляни са хора, които са се опитали да стигнат до ранените, за да ги отнесат до медицинската палатка.“

Нападения срещу израелски граждани

При отделни атаки на въоръжени палестински лица са били убити 18 души в градове в Израел, включително трима полицаи и двама чужди граждани, от 22 март. Шестима палестински нападатели са били убити от израелските сили, докато един нападател е бил ликвидиран от въоръжен израелски гражданин.

На 7 април палестинец от бежански лагер в Дженин стреля по хора в ресторант в Тел Авив, убивайки трима души и ранявайки още дузина. След атаката израелските власти произволно ограничиха свободата на движение за всички жители на Дженин до 17 април. Двата основни военни контролно-пропускателни пункта, контролиращи движението в и извън града, бяха обявени за затворени. Палестинските граждани на Израел и палестинските търговци от Дженин не бяха допуснати да пресичат КПП-тата за бизнес и бяха отменени приблизително 5000 разрешения за религиозен достъп.

„Атаките срещу цивилни са шокиращи и с право – осъдени от говорители по целия свят. Израел е длъжен да защитава всички под свой контрол и да цени живота на всички еднакво, като се справя с основните причини за насилието и действа за прекратяване на апартейда. Израел е доказвал отново и отново, че не го е грижа за международното право, затова е задължение на държавите по света да предприемат действия, да държат Израел отговорен и да премахнат своя апартейд срещу палестинците“, обобщава Хигази.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments