Новият премиер на Израел Нафтали Бенет обещава да обедини нацията

0
41
Флаг на Израел
Флаг на Израел. Снимка: Pixabay

Новият министър-председател на Израел Нафтали Бенет обеща да обедини нацията, разкъсана от четири избора в рамките на две години политическа безизходица, съобщава “BBC”Той заяви, че правителството му “ще работи в името на всички хора”, като добави, че приоритетите ще бъдат реформите в образованието, здравеопазването и намаляването на бюрокрацията. Десният националист ще ръководи безпрецедентна коалиция от партии, подкрепени от депутати на гласуване в неделя. Той наследява Бенджамин Нетаняху, който беше принуден да отпадне от поста след 12 години.

Лидерът на партия Ямина Бенет ще бъде министър-председател до септември 2023 г. като част от споразумение за споделяне на властта. След това той ще предаде властта на Яир Лапид, ръководител на центристката партия Йеш Атид, за още две години.

Нетаняху, който е най-дългогодишният министър-председател на Израел – ще остане ръководител на дясната партия Ликуд и ще стане лидер на опозицията.  По време на дебата в неделя в Кнесета (парламента на Израел) в Йерусалим, предизвикателният Нетаняху обеща:

“Ще се върнем.”

Новата коалиция беше одобрена с безпрецедентно гласуване с 60 “за”, 59 “против” и един въздържал се. След гласуването Нетаняху отиде до Бенет и му подаде ръка за здрависване. В речта си 49-годишният Бенет заяви:

“Това не е ден на траур. Има смяна на правителството при демокрация. Това е всичко. Ще направим всичко възможно, така че никой да не изпитва страх … И казвам на тези, които възнамеряват да празнуват тази вечер, не танцувайте с болката на другите. Ние не сме врагове; ние сме един народ.”

Представители на палестинците реагираха пренебрежително на новото правителство на Израел. Говорител на палестинския президент Махмуд Абас заяви:

“Това е вътрешно израелско дело. Нашата позиция винаги е била ясна, това, което искаме, е палестинска държава на границата от 1967 г. с Йерусалим като нейна столица.”

Говорител на Хамас, ислямистката група, която контролира Газа, каза:

“Това е окупация и колониално образувание, на което трябва да се противопоставим насила, за да си върнем правата.”

Американският президент Джо Байдън изпрати своите поздравления към Бенет, заявявайки, че очаква с нетърпение укрепването на „близките и трайни“ двустранни отношения.

Защо беше толкова дълга битката?

Нетаняху изпълнява пет мандата, първо от 1996 до 1999 г., след това непрекъснато от 2009 до 2021 г. Той свика избори през април 2019 г., но не успя да спечели достатъчно подкрепа, за да сформира ново коалиционно правителство. Последваха още два неубедителни избора. След третия вот той сформира правителство на национално единство с тогавашния опозиционен лидер Бени Ганц, но сделката пропадна и Израел се върна на урните през март.

Ликуд се очерта като най-голямата партия, но след като Нетаняху отново не успя да сформира правителство, задачата беше прехвърлена на Лапид, чиято партия остана втора.

Противопоставянето на Нетаняху да остане на власт подсили не само представителите на левицата и центъра, но и мобилизира десните партии, които обикновено са идеологически привързани към Ликуд, включително Ямина. Въпреки че тя стана пета на изборите само със седем места, подкрепата ѝ беше критична. След седмици на преговори Лапид привлече Ямина на борда като част от плеяда от партии, чиято единствена обща цел беше да отстрани Нетаняху от поста му.

Споразумението, включващо осем фракции с 61 места, необходими за мнозинство, беше подписано на 2 юни, само половин час преди изтичането на крайния срок, което ефективно запечата съдбата на Нетаняху.

Доколко солидна е новата коалиция?

На пръв поглед правителството на Бенет няма да прилича на никое, което го е предшествало в 73-годишната история на Израел. Съюзът съдържа партии, които имат огромни идеологически различия и може би най-съществено включва първата независима арабска партия, която е част от потенциална управляваща коалиция, Раам. Освен това има рекорден брой от девет министри.

Включването на Раам и леви неарабски израелски партии означава, че може да има търкания по въпроси като израелската политика спрямо палестинците – Ямина и друга дясна партия „Нова надежда“ са твърди привърженици на еврейското заселване в окупираната от Израел територия West Bank, например.

Може да има и трудности по отношение на социалните политики – докато някои партии искат да насърчават правата на гейовете, като например признаване на еднополови бракове, ислямистката партия Раам е против това. Освен това някои партии искат да облекчат религиозните ограничения по-широко, отколкото Ямина, която е национално-религиозна партия би позволила.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments