От 30 изследвани проби краве сирене – в 16 съдържанието на вода е над 70%

2
826
Сирене
Снимка: МЗХГ

От 30 изследвани проби краве сирене в 16 водата е над 70 на сто, а в 10 е между 62 и 70 процента, показва проучване на „Активни потребители“. От асоциацията уточняват, че това е притеснително спрямо максималните 54% в БДС и има тенденция евтината вода да измести скъпата палмова мазнина при изработката на имитации.

Изследваното саламурено сирене е било купено през юли от търговски вериги в София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Целта е била да се провери дали наистина се очертава нова мода при производството на имитиращи млечни продукти.

Резултатите от проучването показват, че при изискване на БДС за водно съдържание до 54 на сто при толеранс на отклонение до 62 на сто, при 26 от всичките 30 тествани марки или 87 процента, водното съдържание е било над 62%. А в 16 от 30 тествани проби водата е била повече от 70 процента.

Резултати от проучването
Снимка: Активни потребители

Фактът, че всички продукти са били с цена под 10 лева е сигурна индикация, че е валидна старата максима, че евтиното излиза скъпо, отчитат още от асоциацията.

Въпреки че през годините от „Активни потребители“ изследват различни показатели в сирената, водното съдържание остава водещо във всички техни тестове. Докато през 2005 година в нито една марка сирене не е било установено наличие на вода над 62 процента, то през 2008 г. процентът е 4,8 на сто, през 2011 г. е 42 процента, през 2016 г. е бил 27,8%. От асоциацията определят тенденцията като „печален рекорд“ за млекопреработващата индустрия, който едва ли има аналог в световната практика.

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Пасивен потребител
Пасивен потребител
3 години по-рано

Поредните манипулации от „Активни портребители“!

Българка
Българка
3 години по-рано

Малко са отнетите разрешителни за производство на млечни продукти и се увеличават бекоректните производители. Санкции и спиране на производство!