Спираме да сменяме времето от 2020 г.

0
113
Часовник
Снимка: Wikimedia commons

От 2020 г. няма да местим стрелките на часовника два пъти годишно. Това съобщи евродепутатът Емил Радев.

Дебатът започна преди 2 години. Той получи реакция от Европейския парламент, който гласува смяната от стандартно към лятно часово време, да бъде преустановена от 2020 г.

„Европейската комисия искаше това да стане още от 2019 г., но в Европейския парламент надделя мнението да се даде още една година, за де хармонизират всички процеси и да се подготвят всички държави членки“, заяви Емил Радев пред БНТ.

Най-вероятно Германия и скандинавските страни ще изберат стандартното часово време, докато южните държави – лятното.

Проучване на Европейската комисия показа, че българите предпочитат лятното време да остане постоянно. На същото мнение са повечето държави от южна Европа. Германия и скандинавските страни предпочитат стандартното часово време.

Според Радев това няма да предизвика проблеми. По думите му причината за въвеждане на смяната на времето е била икономическа – пестене на разходи за осветление. Оказало се, че ползите не са толкова големи. Всеки българин например пести около 54 стотинки годишно.

Последиците за здравето са негативни, посочи Радев. Той цитира увеличаване на сърдечно-съдовите заболявания, безсънието и на пътните произшествия.

„Ползите са доста по-малко от потенциалните вреди, а когато говорим за здравето на гражданите, не можем да правим компромис“, обясни Радев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments