От 17 май започва кандидатстването за застраховане на реколтата от винено грозде

0
60
Грозде
Снимка: Pixabay

От 17 май до 15 юни ще се проведе приемът на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярка „Застраховане на реколтата“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС), съобщават от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). По мярката ще се подпомага застраховането на реколтата от лозя с винени сортове грозде.

Допустими за финансиране са застрахователни рискове като неблагоприятни климатични условия, природни бедствия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител, както и загуби, причинени от пандемии при хората. Преди подаването на документи в ДФ „Земеделие“ производителите трябва вече да са застраховали продукцията си в избрана от тях застрахователна компания.

Финансовата помощ, която кандидатите могат да получат, представлява процент от застрахователната премия, в зависимост от вида застраховка, която са сключили. До 80% от стойността на застрахователните премии ще получават производители за застрахователни полици, включващи загуби, причинени от природни бедствия.

До 70% ще бъде подпомагането за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител и загуби, причинени от пандемии при хората. Подпомагане в същия размер ще получават и лицата, сключили комбинирана застраховка за неблагоприятни климатични условия и природни бедствия.

Образци на документите, които ще се подават лично или чрез упълномощено лице в Централно управление на Фонда, за предоставяне на финансова помощ по мярка „Застраховане на реколтата“ са публикувани на интернет страницата на ДФЗ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments