От 100 на 1000 лв. се увеличава санкцията за агресивно куче без намордник

0
99
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

От 100 на 1000 лв. се увеличава санкцията за агресивно куче без намордник. 300 лв. ще е глобата за любимец, който е над 5 кг., предаде „24 часа“.

По думи на народния представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова ще има и по-големи глоби за собствениците, които разхождат животните в детски площадки или забранени от общините за тази дейност места.

Промените няма да засягат до толкова голяма степен хората, които отглеждат малки породи. Според депутата те не могат да нападнат човек и да му причинят средна или тежка повреда или смърт:

В момента законът в неговите разпоредби гласи, че задължително всички представители на животинския вид да са с повод. Ние облекчаваме разпоредбата по отношение на съвсем малките кучета, но предлагаме по-категорични мерки за по-големите и по-обществено опасни такива.

Атанасова сподели, че в промените, които ГЕРБ предлага има редица изключения. Част от тях гласят, че няма да има глоби за хората, които разхождат домашните си любимци в обособени за това места и алеи. Няма да се налагат и санкции за собственици на кучета, ако те ги използват при лов или извън урбанизирани територии. Както и когато кучетата охраняват стада или киноложки изложби.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments