От 1 юни социалните помощи ще бъдат обвързани с линията на бедност

0
34
Помощи
Помощи. Снимка: МТСП

От 1 юни догодина размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от стойността на линията на бедност у нас и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е сега. Това решиха депутатите, приемайки изменения в Закона за социално подпомагане на второ четене. До влизането на промените в сила се очаква да бъдат извършени такива в подзаконовите нормативни актове по прилагането на закона.

Законодателните промени бяха подготвени от Министерството на труда и социалната политика /МТСП/. Те бяха нужни във връзка с изпълнението на реформите и условие за активиране на Плана за възстановяване и устойчивост.

Новите разпоредби ще гарантират, че по-голям брой нуждаещи се – деца, възрастни, хора с увреждания, безработни и техните семейства, ще могат да получат подкрепа от държавата. Размерът на получаваните от тях помощи ще се повиши. Той ще се актуализира регулярно и ще отговаря в по-голяма степен на техните потребности. Това ще подобри социалната закрила, която хората от уязвимите групи получават от държавата.

Приемането на промените ще махне негативите на системата за социално подпомагане, свързани с досега използвания гарантиран минимален доход, който отдавна не е икономически обоснован. По този начин държавата ни ще изпълни препоръката на Европейската комисия за реформираме на схемите за минимален доход по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments