След изборите през 2019 г.: Само машинно гласуване, без бюлетини

0
151
Машини за гласуване
Снимка: Национално училище по роботика, Архив

Правната комисия в парламента реши хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала, пише „Фокус“.

Предложението предвижда още при европейския вот машинно гласуване да се проведе в най-малко 3000 избирателни секции, а за общите избори за общински съветници и кметове през 2019 г. машинно гласуване да бъде осъществено в най-малко 6000 избирателни секции. Изключения ще правят специализираните избирателни секции, като например тези в чужбина, на кораби, в затвори, места за задържане и подвижните избирателни секции.

Съгласно приетия от Правна комисия текст, ЦИК ще определя броя и номерата на избирателните секции, в които се произвежда машинно гласуване не по-късно от 12 дни след насрочване на изборите.

Междувременно по-рано през деня ръководителят на Националното училище по роботика инж. Александър Чобанов обяви, че машинно гласуване ще има – единствено трябва да се определи броят на машините.

„Нашата цена е 1900 евро, ако започнем сега да правим машината. Дадохме много ниска цена и за преинсталирането на новия софтуер – защото за евроизборите е един, а за местните друг“, обясни инж. Чобанов за „БНТ“.

Единственият ни апел е Централната избирателна комисия (ЦИК) час по скоро да направи така, че да може да стартираме процеса с купуване на частите, обясни още експертът.

 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments