Осигуриха милиони за увеличение на заплатите в РЗИ и Спешната помощ?

2
1006
Пари
Снимка: Pixabay

С Постановление на Министерския съвет бяха одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. в размер на 4616700 лева, съобщиха от МС.

Средствата са предназначени за увеличаване на разходите за персонал в Регионалните здравни инспекции /РЗИ/ – с 1216700 лева и в центровете за спешна медицинска помощ – с 3400000 лева.

Предложението на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев за осигуряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването е съобразено с непрекъснато увеличаващия се обем от медицински и здравни дейности, извършвани от РЗИ и ЦСМП, с необходимостта от преодоляване недостига на квалифициран и мотивиран персонал, както и с тази – да бъде намерена дългосрочна компенсация за получаваните по време на извънредната епидемична обстановка допълнителни възнаграждения за служителите, пряко ангажирани с предотвратяване разпространението на COVID-19.

Припомняме, че до юни 2022 г., вкл., Министерството на здравеопазването изплащаше допълнителните възнаграждения на служителите на центровете за спешна медицинска помощ и регионалните здравни инспекции, работещи при неблагоприятни условия.

Предвидените средства за регионалните здравни инспекции са за увеличение на възнагражденията на всички служители, считано от 1 декември 2022 г., в размер до 30%. Осигурена е и устойчивост на увеличението за следващите бюджетни години.

Увеличаването на разходите за персонал в ЦСМП цели да се увеличат основните заплати на служителите, считано от 1 декември т. г., като се осигури устойчивост на получаваните през последните три месеца допълнителни възнаграждения за подкрепа на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, пряко ангажирани с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19 и други заразни болести с епидемичен потенциал на разпространение. Увеличението на разходите за персонал в ЦСМП също е осигурено и за следващите бюджетни години.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Севджан Ибрямова
Севджан Ибрямова
3 месеци по-рано

А за персонала на така наречените МБАЛ някой помисли ли или 800 лв основна заплата са си достатъчни!

Георгиев Мирослав
Георгиев Мирослав
3 месеци по-рано

Шофьорите ,,поздравяват“ най-вече , тези които ги оцениха
колко струват !