Още едно обвинение за убийството във Варна?

0
63
Справедливост
Снимка: Wikimedia commons

Може да бъде повдигнато обвинение и на майката на убиеца във Варна. Това заяви говорителят на Окръжната прокуратура в морската ни столица Радослав Лазаров за „Нова телевизия“. По думите му на този етап от разследването няма данни за съпричастност на друго лице в престъплението, но ако се появят доказателства за виновно поведение на друго лице, ще бъде повдигнато и обвинение.

За възрастната жена се знае, че е помогнала на сина си да си събере багажа и да се изнесе от семейното жилище след побоя. Когато двамата си тръгнали от местопрестъплението жертвата била още жива, но в безпомощно състояние, поясни той.

„Българският законодател имаше друг поглед за проблем с домашното насилие. С публикуването на промените в Наказателния кодекс държавата ясно заяви волята си за по-сериозно противопоставяне на този феномен. Това е само една от крачките, но е и най-неефективната. Наказателният орган се намесва, когато има извършено престъпление“, коментира Радослав Лазаров.

Лазаров добави, че са констатирани няколко случая, в които пострадалата е претърпяла домашно насилие. Част от тях са стигнали до правораздавателните органи. Установеният по закон срок за разглеждане на такива жалби е три месеца.

„Това е твърде дълъг срок. Когато се образува проверка, тя се дава на конкретен служител, който да поеме случая и да реши как ще протече тя и какво точно обвинение да се повдигне на извършителя на деянието“, заяви още прокурор Лазаров.

По думите му ограничение на контактите на пострадал и извършител на домашно насилие е възможно едва след повдигането на обвинение.

„Това не означава, че полицията не се ангажирала със случая. Законодателят даде своя знак, че това е така. Остава да се вземат мерки за ограничаване на този феномен. Обществото трябва да си даде сметка, че това е феномен, който за съжаление го има в нашата страна“, заключи говорителят на Окръжна прокуратура – Варна.

Заповед за незабавна защита до 24 часа се дава от съда, обясни Диляна Маркова, юрист от фондация „Асоциация Анимус“.

„Преди промените в НК домашното насилие не беше криминализирано. Жертвата от Варна сама е оттеглила жалбата. Прокурорът не може да повдигне обвинение без жалба от потърпевшия. Истанбулската конвенция даваше възможност наказателното преследване да продължи и след оттеглянето на жалбата“, коментира Маркова и разказа какво предвиждат промените в НК спрямо домашните насилници:

„Различното е по-тежкото наказание, които мъжът от Варна щеше да получи. Необходимо е, освен наказателното преследване, да има и превенция“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments