„Организацията Тръмп“ е призната за виновна в данъчни престъпления след процеса в Ню Йорк

0
43
Доналд Тръмп.
Доналд Тръмп. Снимка: Wikimedia

Семейната компания за недвижими имоти на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп беше призната за виновна в данъчни престъпления, съобщава „BBC“.  Организацията Тръмп беше осъдена по всички обвинения във вторник след двудневни съвещания на съдебните заседатели в Ню Йорк. Бизнесът е синоним на бившия президент, но нито Тръмп, нито членовете на семейството му са били лично съдени.

Обещавайки да обжалва присъдата, Тръмп заяви, че е „разочарован“ и отново определи случая като „лов на вещици“.

Компанията беше осъдена за обогатяване на висшите си ръководители с неофициални облаги в продължение на повече от десетилетие. Необлагаемите привилегии включват луксозни коли и такси за частни училища, обясниха прокурорите, което компенсира по-ниските заплати и следователно намалява размера на данъка, който бизнесът трябва да плаща.

Очаква се компанията да бъде изправена пред глоба от около 1,6 милиона долара (1,3 милиона британски лири) и също така може да се сблъска с трудности при осигуряването на заеми и финансиране в бъдеще.

По-рано Тръмп критикува процеса като политически мотивиран. Той също атакува своя дългогодишен бивш главен финансов изпълнителен директор Алън Уайселберг, след като той се призна за виновен през август и свидетелства срещу бизнеса.

В последното си изявление, атакувайки присъдата, бившият републикански лидер попита защо Организацията на Тръмп трябва да бъде преследвана за „лично поведение“ Уайселберг – обвинявайки го в „извършване на данъчни измами върху личните му данъчни декларации“. В изявлението, публикувано от неговия офис, Тръмп подчертава:

„Ние РАЗЧИТАХМЕ на тогавашна много уважавана и скъпа счетоводна фирма и адвокатска кантора, за да свършат тази работа.“

„Този случай е безпрецедентен и… е продължение на най-големия политически лов на вещици в историята на нашата страна“, продължава той, добавяйки, че Ню Йорк вече е неподходящо място да бъдеш Тръмп“.

Прокурорите обвиниха организацията Тръмп – която управлява хотели, голф игрища и други имоти по целия свят – в „култура на измама и издевателства“ по време на шестседмичния процес. По думите им управлява схема, която позволява на някои ръководители да „подценяват възнагражденията си“, така че техните данъци „да бъдат значително по-ниски от сумите, които е трябвало да бъдат платени“.

„Шведският борд от облаги е създаден, за да поддържа своите висши ръководители щастливи и лоялни“, каза прокурорът Джошуа Стайнглас пред журито по време на заключителните аргументи.

Две дъщерни дружества на „Организацията Тръмп“ – Trump Corp и Trump Payroll Corp – бяха осъдени по всички 17 обвинения за данъчни измами и фалшифициране на бизнес записи. Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг похвали присъдата във вторник, като определи делото като „за алчност и измама“. Той твърди:

„В продължение на 13 години Trump Corporation и Trump Payroll Corporation са се измъкнали със схема, чрез която са награждавани високопоставени ръководители с щедри бонуси и компенсации, като същевременно умишлено са прикривани ползите от данъчните власти.“

75-годишният Уайселберг свидетелства срещу компанията като част от споразумение, което той сключи с прокурорите, което ще означава, че той ще прекара не повече от пет месеца в затвора. Той ще бъде затворен в прословутия затвор Rikers Island и трябва да върне повече от 1,7 милиона долара (1,4 милиона паунда) укрити доходи.

След произнасянето на присъдата съдията определи дата за произнасяне на присъдата 13 януари. Тръмп и трите му най-големи деца са изправени пред отделно гражданско дело, което може да им забрани да правят бизнес в щата.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, която води това гражданско дело, излезе с изявление, в което приветства присъдата от вторник като „голяма победа“. Тя коментира още:

„Това показва, че ще държим лица и организации отговорни, когато нарушават нашите закони, за да напълнят джобовете си.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments