„Оръжието на свободата“ пристигна в Бургас (Снимки)

0
279
Изложба Оръжието на свободата
Снимка: Искра.бг

Пистолетът на Васил Левски, сабята на Христо Ботев, мушкетът на капитан дядо Никола, тесакът на Захари Стоянов са само част от реликвите на фонда на Националния военноисторически музей… И днес тези национални богатства ще могат да бъдат видени на изложбата „Оръжието на свободата“  от 18:00 часа в бургаския културен център „Морско казино“.

Най-популярните символи на съзаклятията в националноосвободителните борби на българското население срещу Османското иго са евангелието, над което се произнася клетвата, с кръстосани върху него нож и револвер. Или казано по друг начин – вярата, хладният поглед на разума и избухващата от сърцето безгранична обич към родното се съчетават в изконната жажда за свобода, за свое модерно и уредено Отечество. И така е от създаването на България до днес.

Само по себе си оръжието, без здравите устои на вярата в правото дело, без вярата в чистата и свята република, която се грижи за всеки свой гражданин, би било символ не на гордост, а на разруха.

Затова и експозицията „Оръжието на свободата“, която Община Бургас и Националният Военноисторически музей организират, със съдействието на РИМ- Бургас, включва оръжия, документи и художествени произведения, отразили последните, най-трудните крачки към Освобождението.

Събитията от времето на Руско-турската война от 1877-1878 г. ще бъдат изобразени в картини на художниците Верешчагин, Васнецов, Манизер, Поленов и др.

Личното оръжие на дейците на освободителното движение, картините от Националния военноисторически музей, както и документите и артефактите от РИМ – Бургас, ще останат в Бургас до 31 март. Изложбата се посвещава на националния празник 3 март и всеки ще може да я разгледа напълно безплатно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments